Srbija u panici

Državni vrh Srbije pokrenuo široku akciju kako bi se države koje nisu priznale nezavisnost Kosova ubijedile da ne promjene stav. Predsjednik SrbijeTomislav Nikolić poslao pisma, a lobiraju i predsjednik Vlade Srbije i ministri.

Poslije parafiranja briselskog sporazuma, svi ključni državni funkcioneri dobili su zadatak da pojačaju lobiranje u zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova - da to ne čine ni u budućnosti.

Prema informacijama lista "Novosti", organizovana akcija vodi se na tri nivoa: predsjednik Tomislav Nikolić poslao je pisma tim državama, premijer i kancelarija za Kosovo svakodnevno razgovoravaju sa njihovim ambasadorima, a ministri sve bilateralne susrete moraju da iskoriste za ubjeđivanje da prijateljske zemlje "ne popuste".

Cilj ovako široke diplomatske ofanzive je "da se na važnim svjetskim adresama objasni da dogovor sa Prištinom ne znači najavu priznanja Kosova, jer to Srbija nikada neće učiniti. Šalje im se poruka da se ne pokolebaju, a istovremeno se pozivaju i one države koje su već priznale Kosovo da ne pritiskaju ostale da krenu njihovim putem".

Savjetnik predsjednika za spoljnu politiku Marko Đurić kaže, za "Novosti", da Nikolić već sprovodi veliku diplomatsku aktivnost, pošto Priština intenzivno ubjeđuje strane države da briselski sporazum stvara pretpostavke za priznavanje Kosova.

Istovremeno, ministri koji su se rastrčali po svijetu u potrazi za novim investitorima, imaju u rokovniku i obavezan podsjetnik da brane državnu politiku Srbije za Kosovo. Vicepremijer Rasim Ljajić najviše je putovao na istok i među arpaske države - Azerbejdžan, Irak, Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar...

"Nijednu priliku nisam propustio da uz razgovore o investicijama i privrednoj saradnji zatražim od zemalja koje nisu priznale Kosovo da to i ne čine. U zemljama koje su priznale nezavisnost jasno sam prenio molbu državnog vrha Srbije da ne sugerišu ostalim državama da to čine" rekao je Ljajić.

Potpredsjednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić zadužena je da lobira kod država EU:

"Cilj je da Kipar, Španija, Grčka, Slovačka i Rumunija ostanu dosljedne u nepriznavanju kosovske nezavisnosti".

Bivši ambasador u Parizu profesor Predrag Simić kaže da ova diplomatska akcija može biti jedan od ključnih poteza u daljoj borbi za Kosovo.

"Broj članica UN koje su priznale Kosovo prešao je 50 odsto i, ako bi se primakao do dvije trećine država, Rusiji i Kini bi bilo veoma teško da štite naše pozicije. Nova inicijativa bila bi nastavak veoma uspješne akcije Vuka Jeremića, koja je amortizovala talas priznavanja Kosova", rekao je on.

Ni u Prištini ne sjede skrštenih ruku. Tako je Hashim Thaçi juče javno poručio da oni uveliko rade na obezbjeđivanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane pet članica EU koje to još nisu učinile.