Thaçi i Dačić mogli bi opet za sto

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine mogla bi da bude zakazana za ponedjeljak 15. aprila, saznaje beogradski "Kurir" od izvora iz vrha vlasti Srbije. Kako dalje u testu stoji, Priština je u ovom trenutku spremna na određene ustupke kada su u pitanju ingerencije Zajednice srpskih opština na Kosovu.

"Priština je spremna da zarad dogovora ide na izmjene i dopune dva zakona koji su doneti u kosovskoj skupštini", rekao je sagovornik lista "Kurir", ali nije hteo da otkriva o kojim aktima je riječ.

Sagovornik lista kaže da je sada pitanje da li će pregovarački tim Beograda prihvatiti ponudu.

I šef delegacije EU u Srbiji Vensan Degert nada se da će doći do dogovora.

"Mislim da će sporazum (između Beograda i Prištine) biti postignut, ne možemo ni jednoj ni drugoj strani da namećemo izbor, na njima je da se dogovore", naveo je on.

Također je i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Edvard Kukan u intervjuu za list "Kurir" rekao da odbijanje prijedloga nakon osme runde pregovora nije loš potez Srbije. Ali on to ne vidi ni kao neuspjeh evropske diplomatije. Kukan poziva obje strane da nastave pregovore kako bi se došlo do trajnog i održivog rješenja za Kosovo.

On je također reklao da će prema nekim informacijama, pregovori biti nastavljeni u ponedeljak.

"Čuo sam da je moguće da se nastave u ponedeljak ili utorak, ali to mi nije zvanično rečeno", rekao je Kukan.