Između Evropske unije i Kosova

Njemački list "Der Tagesspiegel" piše da se Srbija nalazi u teškoj dilemi i u situaciji da bira između Evropske unije i Kosova i prenosi izjavu vicepremijera Kosova Edite Tahiri o navodnim srpskim obećanjima za ukidanje instituacija na sjeveru Kosova.

Tahiri je ovom listu rekla da je Srbija "prethodno potvrdila da će ilegalne strukture na sjeveru Kosova ukinuti, ali kada je trebalo da dođe do konačne odluke, izgleda nije više za to spremna".

Ona je naglasila da je iluzija dobijanje jedne vrste autonomije na Kosovu poput Repulike Srpske, dodavši - "To smo mi kategorički odbili", navodi ovaj list.

Tahiri je, istovremeno, upozorila da Srbija treba da prihvati "novu realnost" vezanu za "nezavisno Kosovo" i da "prestane da se miješa u poslove drugih zemalja".

"Der Tagesspiegel"piše da se Srbija nalazi u bezizlaznoj situaciji, ocjenjujući da će EU perspektiva postati daleka ukoliko Beograd do utorka ne postigne jedinstvo s vladom u Prištini o statusu sjevernog Kosova i da je, na drugoj strani, bolno odustajanje od regiona u kome Srbi žive.

"Ili EU ili Kosovo", naslov je teksta u kome se kaže da prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić o govori o "dramatičnoj situaciji" u kojoj njegova zemlja treba da bira između dva "katastrofalna rješenja".

"Ako odbacimo plan, to znači da zatvaramo kapije Srbiji u svijetu. To znači manje para za naš budžet i našu privredu", navodi list Vučićeve riječi.

Srbija, konstatuje se u tekstu, do utorka ima vremena da razmišlja da li će privatiti "zahtjeve EU i prije svega Njemačke". U suprotnom će, ocjenjuje list, članstvo u EU, a time i privredno-političke perpsektive Srbije, postati daleke.

List prenosi riječi ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića o zapadnom ispostavljanju računa, 13 godina poslije Slobodana Miloševića za pogrešnu politiku iz devedestih godina i premijera Ivice Dačića o "ponuđenoj kapitulaciji", na koju se ne može pristati.

Ako Srbija do utorka ne postigne jedinstvo s Kosovom, onda, ocjenjuje list, predstavnica za spoljnu politiku EU Catherine Ashton neće imati pozitivan prilog u izvještaju o napretku za 16. april i Srbija neće dobiti datum za početak pristupnih pregovora.