Pregovora, više, u suštini, neće biti

Predsjednik Vlade Srbije otkriva dalje poteze srpskog državnog vrha. On kaže da želi postigne sporazum s Kosovom, ali im se nudi samo da potpišu kapitulaciju, na šta oni ne mogu pristati. Predsjednik srpske vlade je poručio da Srbija sada ima rok do utorka da se izjasni o ponuđenom predlogu i da dijalog više nema o čemu da se vodi jer prištinska strana neće da pomjeri svoje stavove.

"Ne možemo da je potpišemo. Zato je i nismo potpisali. Trudimo se, želimo da dođe do dogovora. Uložio sam veliki napor. Osam puta sam se sretao s Hashimom Thaçijem. Urađeno je mnogo. Šteta je da se sve to baci. Nažalost, cio tok pregovora je uslovljen i dinamikom dobijanja datuma za početak pregovora za članstvo u EU", rekao je Ivica Dačić u intervjuu za beogradske "Novosti".

Srpski premijer je rekao da su moguće samo neke male korekcije onog o čemu se pričalo, te dodao da Catherine Ashton mora 10. aprila da uđe u proceduru podnošenja svog izvještaja. To, praktično, znači da do tada treba da se izjasne da li prihvataju ili ne. Pregovora, više, u suštini, neće biti.

On je ponovio da je Srbima u pregovorima ponuđeno da se formira Zajednica srpskih opština, ali koja ne bi imala izvršna ovlašćenja, već ona koja imaju opštine, odnosno lokalne samouprave na Kosovu. Također je dodao da su željeli kompromis.

"Tražili smo da Srbi, bar, imaju regionalnog komandanta policije. Onda su oni, navodno, napravili veliki kompromis. Pristali su da taj regionalni komandant bude za četiri opštine. Ali, tu četvrtu opštinu ne smatraju sjevernom, nego cijelom Mitrovicom! To praktično znači da bi odnos stanovništva bio 65:35 odsto za Albance. Smatrali smo da nas neko pravi ludim i da se zafrkava s nama".