Rezultati popisa stanovništva u Srbiji

Najveći broj majki u Srbiji odgaja dvoje djece, svaka četvrta ženska osoba starija od 14 godina nije rađala, a najviše djece rađaju Albanke, Bošnjakinje i Romkinje, koje na svijet donose u prosjeku po troje djece.

Po stopi rađanja, u samom vrhu ljestvice su Albanke, koje na svijet donose nešto manje od troje dece, kao i Bošnjakinje sa prosjekom 2,61 i Goranke sa prosjekom 2,4, pišu "Večernje novosti".

Manje djece nego Srpkinja rađaju samo Bunjevke, Vlahinje, Mađarice i Jugoslovenke.

Za materinstvo se najrjeđe odlučuju Ruskinje, koje prosječno na svijet donose 1,8 djece.

Ovi podaci, koje je na osnovu prebrojavanja stanovništva 2011. godine objavio Zavod za statistiku Srbije, potvrdili su stare računice koje pokazuju da je sve manje žena u Srbiji koje rađaju više od troje djece.

U opštinama Tutin i Sjenica žene prosječno na svijet donose po troje djece, a slijede Prijepolje, Novi Pazar, Medveđa, Trgovište, Bujanovac i Preševo, gdje je prosjek nešto slabiji.

Da asfalt ne pogoduje demografskom rastu svjedoči primjer beogradskih opština Vračar i Stari grad, čije žiteljke prosječno imaju 1,66 djece.

O emancipaciji žena u Srbiji svjedoči potomstvo rođeno van braka, odnosno 732.000 neudatih žena koje su na svijet donijele 95.000 djece. Od ukupno 3,2 miliona žena u Srbiji razvedeno je 181.351, dok gotovo pola miliona čine udovice.