Sigurnost i razvoj još uvijek su dva presudna motiva

Zamjenik kosovskog ministra vanjskih poslova Petrit Selimi izjavio je da članstvo Kosova u Vijeću predstavlja pobjedu za Kosovo iz političkih razloga, te praktičnih prednosti.

Punopravno članstvo Kosova u Vijeću za regionalnu saradnju podstaći će odnose zemlje sa susjedima, kao i intenzivirati razvoj u zemlji, kažu zvaničnici.

To vijeće, pokrenuto u februaru 2008. godine nakon raspuštanja Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, okvir je regionalne saradnje koji uključuje forume i inicijative.

Članstvo Kosova u tom vijeću "bit će pravi [katalizator za] ekonomski i društveni razvoj, infrastrukturu i energetiku, pravosuđe i unutrašnje poslove, saradnju po pitanju sigurnosti, izgradnju kadrovskih resursa i međuparlamentarnu saradnju," izjavio je ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj.

Hoxhaj je saopštio da je to vijeće glavni pretpristupni instrument za EU.

"[Vijeće] će podržati niz društveno-ekonomskih inicijativa na Kosovu, usmjerenih na olakšavanje investicija, razvoj preduzeća, malih i srednjih privrednih subjekata, liberalizaciju tržišta, unaprjeđenje javnog zdravstva, socijalni dijalog i reforme službene prakse u zapošljavanju," dodao je Hoxhaj.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Selimi saopštio je da je Kosovo do prošlog mjeseca, nakon otpora od strane nekih država punopravnom članstvu Kosova, bilo zastupljeno u vijeću putem UNMIK-a.

Upravni odbor Vijeća za regionalnu saradnju održao je sastanak 28. februara u Sarajevu i jednoglasno izglasao izmjene statuta i liste učesnica organizacije, odražavajući rezultate dijaloga između Beograda i Prištine posredstvom EU.

Goran Svilanović, generalni sekretar vijeća, izjavio je da učešće Kosova u vijeću predstavlja potvrdu pune opredijeljenosti te organizacije ka osiguranju sveopšte uključenosti u njegove aktivnosti.

"To pokazuje da je region u stanju preuzeti odgovornost za svoju budućnost i stvoriti uslove za sveukupni napredak u duhu tolerancije i saradnje," izjavio je Svilanović.

Jedna od država koje se protive članstvu Kosova u vijeću bila je Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Na sastanku na kom je odlučeno da se Kosovu da puno članstvo, tonovi [Srbije] su bili pomirljivi i neproblematični. Odlaganja zadnjih mjeseci također su uzrokovale neke države koje su imale rezerve u smislu prihvatanja Kosova kao jednakopravnog u odboru, ali te dileme riješene su zajednički i u dobroj radnoj atmosferi," izjavio je Selimi.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je vijeće vrlo značajna regionalna inicijativa.

"Sigurnost i razvoj još uvijek su dva presudna motiva za uspostavu regionalne saradnje i integracije. Sve zemlje u regionu jasno su i nedvosmisleno posvećene sprovedbi svih neophodnih reformi na putu ka Evropskoj uniji," izjavio je Lagumdžija.