Kosovsko pitanje "katalizator moći" za sve stranke

Politički analitičar iz Njemačke Wolfgang Klock ocjenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao "opijum za srpski narod".

"Kosovsko pitanje je u rukama srpske politike još uvijek 'opijum za srpski narod', da ne bi došao na ludu ideju da pita o bolnicama, školama i radnim mjestima. Kada Srbija prestane da guta taj simbolički opijum, tada će i s realnim heroinom i gospodom Šarićima izaći na kraj", rekao je Klock za novosadski "Dnevnik".

On je ocjenio da je kosovsko pitanje "katalizator moći" za sve stranke, od SNS do DSS, SRS, Nove Srbije, "i još dalje desno".

"Kada bi to pitanje bilo riješeno - na bilo koji način - čime bi onda te političke snage privlačile demokratsku saglasnost? Da li bi mogle da ponude rast blagostanja? Pravnu sigurnost? Bolje škole i bolnice? U doglednom vremenu - ne! Stoga se tzv. kosovski problem mora držati onoliko dugo otvorenim, sve dok srpska politika u pretežnom dijelu ne pronađe druge puteve i strategije kako bi osigurala moć", rekao je Klock.

Wolfgang Klock donedavno je bio direktor regionalne kancelarije njemačke fondacije "Hajnrih Biel" za jugoistočnu Evropu u Beogradu.