Iz diplomatskih izvora iz Brisela

15:30 (DOPUNJENO) Diplomatski izvori iz Brisela su izjavili za agenciju Beta da će se Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastati popodne 6. februara u Briselu.

Sastanak će biti održan uz posredstvo visoke predstavnice Evropske unije, Catherine Ashton.  Očekuje se da se na sastanku razjasne neka pitanja vezana za normalizaciju odnosa Prištine I Beograda.

14:40 (DOPUNJENO) Predsjednica Kosova i predsjednik Srbije Atifeta Jahjaga i Tomislav Nikolić i neće se sastati za dva dana u Minhenu, poručeno je iz Kabineta predsjednika Srbije.

Danas je objavljeno da bi se zvaničnici mogli sastati u Njemačkoj, jer su oboje pozvani na konferenciju o bezbjednosti, koja se održava u toj zemlji.

Međutim, predsjednik Nikolić neće učestvovati na toj konferenciji. Sastanak se očekuje kasnije, u Briselu, gdje će im pokroviteljka razgovora biti visoka predstavnica EU Catherine Ashton.

Inače, Međunarodna konferencija o bezbjednosti u Minhenu okupiće do 3. februara oko 400 učesnika, među kojima su šefovi država i vlada, ministri vanjskih poslova i odbrane, zvaničnici međunarodnih oraganizacija, političari, poslovni ljudi. Među njima neće biti zvaničnika iz Srbije.

U Minhenu će tako biti, kako prenosi Beta, potpredsednik SAD Joseph Biden, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i visoka predstavnica EU Catherine Ashton. Na spisku učesnika su i najviši zvaničnici svih zemalja regiona, osim BiH i Srbije.

Susret Nikolića i Jahjage u Njemačkoj?

10:34 Predsjednici Kosova i Srbije, Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić sastaće se u Minhenu u naredna dva dana, piše dnevnik "Kosova Sot", dodajući da će se sastanak u Njemačkoj održati uoči njihovog susreta u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Catherine Ashton.

Jahjaga i Nikolić su pozvani na konferenciju o bezbjednosti u Njemačkoj, kaže dnevnik i dodaje da su velike šanse da se sastanu na marginama tog skupa.

Jahjagin portparol Arber Vlahiu je potvrdio da je predsjednica Kosova u Njemačkoj, ali je dodao da još nije poznato da li će doći do rukovanja sa Nikolićem.

Koha Ditore kaže da se susretu Nikolić-Jahjaga protive dvije najveće opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

Zvaničnik Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi je izjavio da do susreta ne treba doći prije nego što Nikolić prizna Jahjagu kao predsjednika jedne suverene zemlje, a predstavnici Pokreta Samoopredeljenje se protive bilo kakvom dijalogu Beograda i Prištine.