Mujo Vatreš, prvi logoraš u Srbiji koji je dobio presudu u svoju korist

Nikakve pare ne mogu nadoknaditi nijednu noć provedenu u srbijanskim kazamatima, ali presuda je moralna satisfakcija, daje duši malo mira te dokazuje da su u Srbiji postojali logori u kojima su mučeni Bošnjaci. U tamošnjim kazamatima sam preživio golgote koje se ne mogu opisati. Šest mjeseci su me maltretirali, bili, po svu noć ispitivali...

Apelaciona odluka

To je u izjavi za "Dnevni avaz" kazao Mujo Vatreš, bh. logoraš koji je u Srbiji dobio presudu od 4.800 eura odštete za šest mjeseci provedenih 1995. godine u srbijanskim logorima Šljivovica i Mitrovo Polje. Sudski proces u Osnovnom sudu u Beogradu trajao je tri godine, a ovaj Žepljak čeka još odluku Apelacionog suda.

Vatreš je nakon pada Žepe i srebreničkog genocida u srbijanska mučilišta dospio s još nekoliko stotina Bošnjaka. Kako kaže, jedini način da se spasi bio je bijeg preko Drine, ali su uhvaćeni i sprovedeni u Šljivovicu i Mitrovo Polje.

Osjeća posljedice

- Nismo se brijali, kupali..., živjeli smo na čaju i popari. Za šest mjeseci sa 103 spao sam na 53 kilograma. Tokom tih pola godine u glavi mi se vrtjelo samo jedno pitanje - hoću li dočekati sljedeći dan. Zdravlje mi je otišlo, posljedice osjećam i danas, skačem po noći, sanjam da me ubijaju... - ispričao je Vatreš.

Dodao je da bi dao 5.000 eura samo da iz sjećanja može izbrisati jednu noć provedenu u logorima.

Nakon šestomjesečnih tortura u Srbiji, godinu je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se liječio. Danas sa suprugom živi u sarajevskom naselju Zabrđe.

Po pravdu i u Strazbur

Srbija ne priznaje postojanje logora u vrijeme ratova devedesetih godina. Fond za humanitarno pravo (FHP), međutim, zastupa nekoliko zahtjeva za odštetu u nekoliko logora u Srbiji. Sandra Orlović, direktorica Fonda za Slobodnu Evropu, kazala je da FHP planira ići i do Strazbura ukoliko Apelacioni sud ukine presudu.

- Postoji sedam predmeta u kojima zastupamo od dva do četiri bivša logoraša iz Šljivovice i Mitrovog Polja i svi su oni u različitim fazama. Mi ćemo sigurno iscrpiti sva pravna sredstva u Srbiji, a potom se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava, ukoliko to bude potrebno - poručila je Orlović.

Mučenja širom Srbije

Kroz logore Šljivovica i Mitrovo Polje tokom rata u BiH je, prema podacima Saveza logoraša BiH, prošlo oko 800 osoba. Prema izjavama svjedoka, mučitelji su bili pripadnici vojske i policije tadašnje SR Jugoslavije.

I to ne samo na te dvije lokacije već su se mučenja dešavala od Batajnice, preko Sremske Mitrovice, do Padinske Skele, što je za sada ostalo nekažnjeno.