Normalizacija odnosa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo i Srbije Miroslav Lajčak najavio je novu rundu dijaloga Kosovo i Srbije, dodajući da očekuje da obe strane dođu na sastanak ove nedjelje "otvorenog uma".

"Kasnije ove nedjelje, ugostiću glavne pregovarače Kosova i Srbije na još jednoj rundi razgovora kako bi se pronašlo privremeno rješenje za ljude pogođene odlukom Centralne banke Kosova. Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenog uma, fleksibilne, sa pristupom orijentisanim na rješenje i utemeljenim na idejama predstavljenim tokom prethodnih sastanaka", naveo je Lajčak na Facebooku.

Kako je istakao, nakon posjete četiri različite zemlje tokom protekle nedjelje, ide u Bosnu i Hercegovinu, a glavna ideja prošlonedjeljnih događaja bila je kako pretvoriti u stvarnost zamah za proširenje EU. Dodao je da je nedelju započeo u Sofiji u Bugarskoj gdje se obratio na samitu "EU u susret Balkanskom forumu“.

"Iz Bugarske sam se uputio u Poljsku da razgovaram o regionalnom razvoju na Zapadnom Balkanu sa studentima Evropskog koledža u Natolinu. Dok sam bio u Varšavi, sastao sam se i sa poljskim državnim podsekretarom Marekom Pravdom radi detaljnog razgovora o regionu i šire. Nakon kratkog zaustavljanja u Briselu, nastavio sam ka Delfima u Grčkoj na godišnji ekonomski forum da bih govorio o Dijalogu, Zapadnom Balkanu i načinima za unapređenje EU integracije. Delfi su takođe bili dobra prilika za susret sa prijateljima, kolegama i politikolozima", naglasio je Lajčak.

Naglasio je da je protekle sedmice takođe imao priliku da razgovara o najnovijim dešavanjima u Crnoj Gori sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Bečićem, ministrom spoljnih poslova Ivanovićem i ministrom za evropske poslove Gorčevićem.

"Pozvao sam svu trojicu da ostanu na kursu reformi EU i izbjegnu unutrašnja trvenja po cijenu napretka na putu zemlje ka EU.

Izvor: Kosovo Online