Premijer Kosova Albin Kurti sada je i zvanično uključen u predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji, učestvujući na skupovima koje organizuje koalicija albanskih opozicionih partija "VLEN“, koju podržava i na čije liste je uvrstio kandidate za poslanike iz redova svog pokreta Samoopredjeljenje, piše Albanian post.

Kurti će učestvovati na mitingu koji organizuje "VLEN" u Berlinu, u Njemačkoj, koji će biti održan 20. aprila, četiri dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora.

Tu će, uz Kurtija, biti i ostali lideri koalicije "VLEN" - lider Pokreta Besa Bilal Kasami, njihov kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije Arben Taravari, lider Alternative Afrim Gashi, šef Demokratskog pokreta Izet Mejhiti, kao i predstavnik Samoopredjeljenja Sjeverna Makedonija, ujedno i Kurtijev savjetnik, Bekim Qoku.

U albanskom taboru na predsjedničkim izborima biće dva albanska kandidata od ukupno sedam koliko se kandidovalo. Bujar Osmani iz koalicije "Evropski front”, koju čini nekoliko albanskih i manjinskih partija, a samu koaliciju oformio je predsjednik Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.



S druge strane, upravo Taravari ima podršku "VLEN-a” i premijera Kurtija. Čak je i kandidatura gradonačelnika Gostivara za predsjednika doneta poslije sastanka koji je on sa Kurtijem imao u Prištini, zajedno sa svojim koalicionim partnerima.

Što se tiče parlamentarnih izbora, Kurti će pored podrške imati i tri poslanička kandidata na listama "VLEN“-a, koje će predvoditi njegov savjetnik Bekim Qoku.

Podržavajući albansku opoziciju, Kurti se svrstao protiv najveće albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji, Demokratske unije za integraciju, a samim tim i njenog lidera Aljia Ahmetija, podsjeća Albanian post.

Inače, ovo nije prvi put da Kurti učestvuje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima neke susjedne zemlje. Još ranije je podržao nezavisnog albanskog kandidata, kojeg je podržavala albanska opozicija za predsjednika Blerima Reku, ponašajući se drugačije od najveće albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji, DUI.

Takođe, na parlamentarnim izborima 2021. Kurti je podržao albansku opoziciju, odnosno koaliciju između Alijanse za Albance Ziadina Sele i Alternative Afrima Gashija.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post