Otvorena kampanja

Analitičar iz Skoplja Seladin Xhezairi smatra da se Vlada Kosova miješa u izbore u Sjevernoj Makedoniji koji će biti održani 8. maja i da tako nešto do sada nije zabilježeno.

On je dodao da se na Kosovu vodi otvorena kampanja protiv Bujara Osmanija kao predsjedničkog kandidata Demokratske unije za integraciju (DUI). Istakao je da u Skoplju "nisu nikad imali nikakvu zvaničnu javnu intervenciju bilo koje druge susjedne ili strane zemlje na ovaj način, kao što to radi zvanična Priština“.

"Posljednjih dana postavljeni su plakati, čak i u Mitrovici, na kojima piše da je Bujar Osmani proglašen personom non grata. Ovo miješanje Kurtijeve vlade nije da nije izazvalo trvenja. S jedne strane su simpatizeri i članovi koalicije VLEN pozdravili njegovo opredjeljenje, uključujući tri kandidata za poslanike Samoopredjeljenja“, rekao je on u Interaktivu.

Xhezairi je dodao da je u prošlosti bilo političkih uticaja, ali nikada se nije desilo ovako nešto.

"Sada imamo flagrantnu intervenciju zvanične Prištine na ovim izborima. Čak i u prošlosti, bilo je miješanja političkih partija, uglavnom je postojala podrška za DUI i Ali Ahmetija i ona je nailazila na partijske linije. To se do sada nije desilo da zvanična Priština stane na stranu na izborima u susjednoj državi i ne znam koliko će to biti zdravo“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore