Švicarski list

Očekuje se da će specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak od 1. septembra otići u Bern gdje će obavljati funkciju ambasadora Evropske unije, a švicarski list Tages-Anzeiger navodi da je bilans u pregovorima u dijalogu za vrijeme Lajčakovog mandata negativan i da su se odnosi između Kosova i Srbije za to vrijeme pogoršali.

Švicarski list navodi da je za Lajčaka, prelazak u Bern pad u karijeri. O 61-godišnjaku se nedavno čak razgovaralo i kao o potencijalnom nasledniku predstavnika EU za spoljne poslove Josepa Borrella.

Takođe, list podsjeća da je Borrell imenovao Lajčaka za specijalnog izaslanika u dijalogu Kosova i Srbije 2020. godine, ali da je nakon četiri godine bilans negativan.

Lajčak je, prema pisanju Tages-Anzeigera, trebalo da dovede do normalizacije između Kosova i Srbije, ali su se odnosi pod njegovom okriljem samo pogoršali, a tenzije su u posljednje vrijeme opasno porasle.

Takođe, navode da vlast na Kosovu ne greši sasvim kada specijalnog predstavnika optužuje da je jednostrano naklonjen Beogradu uz podsjećanje da je Slovačka jedne od pet država EU koje još nisu priznale Kosovo.

Prelaskom u Bern, Miroslav Lajčak imaće bezbjedniju i tišu funkciju do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, a posla će vjerovatno biti sa ponovnim pokretanjem pregovora između Brisela i Švicarske, navodi se u tekstu.

Izvor: Kosovo Online/Tagesanzeiger