Pati od manije!

Albanski novinar Mero Baze rekao je da premijer Kosova Albin Kurti nema dobar odnos sa albanskim premijerom Edijem Ramom jer je Albanija saveznik Zapada, i da je Kurti protagonista koji želi da vlada "albanskim svijetom", prenosi Nacionale.

Baze je, komentarišući odsustvo Kurtija na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji je održan u Tirani, naveo da je Kurti bliži Grčkoj nego Albaniji.

Kako je naveo, Kurti je ljut na Albaniju jer ta zemlja nema problema sa Zapadom.

"Albin Kurti je ljut zato što se EU i region slažu sa politikom Albanije, a ne slažu se sa njegovom politikom. Na neki način je ljut na Albaniju jer nema problema", naveo je on.

Prema njegovim riječima, Kurti mora da bude u "centru pažnje" gdje god da se pojavi.

"Mislim da Albin Kurti pati od manije da mora da bude u centru pažnje gdje god da se pojavi. U ovom slučaju, briljirao je u svom odsustvu u Tirani. Edi Rama nije zvao gradonačelnike albanskih opština u regionu ili albanske premijere regiona da bi ga odsustvo Albina Kurtija oštetilo. Pozvao je rukovodstvo Evrope i oni su došli", rekao je Baze.

Dodao je i da u odnosu Kurtija i Rame nema "drame", već da Kurtiju smeta Ramino prisustvo i ugled među građanima i međunarodnom zajednicom.

"Postoji nepotreban protagonizam Albina Kurtija da vlada albanskim svetom. Lakoća sa kojom vlada na Kosovu nakon što su njegovi rivali otišli u zatvor, stvorila je ideju da druge lidere albanskog svijeta treba zatvoriti ili ukloniti sa scene kako bi ostala prazna za njega. To je jednostavno kriza njegove ličnosti", ukazao je Baze.

Ističe da je veliki problem to što Kurti nije naklonjen Tirani, ali da to ne šteti Albaniji, već Kosovu i građanima.

Baze kaže da predsjednica Kosova Vjosa Osmani ima mnogo razumniji pristup od Kurtija, i nastoji da radi u interesu Kosova. Ipak, upozorava da je, ukoliko Osmani ostane otvorena za saradnju sa Zapadom, moguće da zaoštri odnose sa Kurtijem.

"Pokazala se kao odgovorna žena za zadatak koji ima. Nije se sprijateljila sa Edijem Ramom, niti mu je bila neprijatelj. Ona jednostavno stoji čvrsto na zemlji zbog odgovornosti koju ima kao predsjednik Kosova i ne vidi problem to što Albanija ima podršku Zapada, već to vidi kao priliku za Kosovo. I to je velika ideološka i principijelna razlika između nje i Kurtija koja će dovesti do sukoba ako Kurti ne promjeni svoj pristup prema Zapadu", zaključio je Baze.

Izvor: Kosovo online/Nacionale