Kraj priče... na pomolu

Dana 18. marta 2024. godine navršava se godinu dana od kada je prihvaćen Provedbeni aneks Osnovnog sporazuma dogovoren 27. februara 2023. godine.

Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije postignut je prije tačno godinu dana u Briselu, a "Albanian post" piše da će Evropska unija uskoro predstaviti obaveznu mapu puta za primjenu Osnovnog sporazuma, kao uslov za napredak Kosova i Srbije u eurointegracijama.

Pomenuti medij navodi da je EU bila primorana da preduzme određene korake, s obzirom na činjenicu da "Srbija tvrdi da nema obavezu da primjeni Osnovni sporazum u cjelini, dok Kosovo smatra da bez formalnog potpisa nema stvarnog sporazuma između strana, pa stoga on nije obavezujući za Kosovo".

Evropska unija je u decembru prošle godine započela formalni proces integracije implementacije Osnovnog sporazuma kao formalnog uslova u procesu evropskih integracija za obe strane.

Kako navodi "Albanian post", primjena sporazuma bi trebalo da postane dio poglavlja 35 za Srbiju, i dio "Specijalne grupe Kosova za normalizaciju" (Kosovo’s Special Group on Normalisation), kao poseban proces Kosova na putu ka EU. Ovaj proces je u završnoj fazi formalizacije i uskoro se očekuje zvanično saopštenje.

"U trenutku kada EU ozvaniči primjenu Osnovnog sporazuma kao formalnog uslova za evropske integracije Srbije i Kosova, situacija se mijenja, kako u suštini, tako i u formi", dodaje pomenuti medij.

Nakon formalizacije, EU će predstaviti mapu puta od nekoliko tačaka o implementaciji Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju iz Ohrida (dogovoren u Ohridu 18. marta prošle godine).

U suštini, Evropska unija će razjasniti šta EU smatra zadovoljavajućom implementacijom Osnovnog sporazuma i Aneksa.

Evropska unija će jasno staviti do znanja da bez ispunjenja ove mape puta neće biti napretka na daljem evropskom putu, niti pristupa razvojnim fondovima za Zapadni Balkan, ističe "Albanian post".

"Dakle, EU više neće pregovarati sa stranama o sprovođenju dogovorenog, niti će na nju uticati nametnuta retorika da primjena jedne strane zavisi od primjene druge strane, ili kakve god izjave strane mogu dati. EU će predstaviti listu obaveza koje moraju biti ispunjene i zatvoriće svaku mogućnost diskusije."

Napominje se da će Kosovo i Srbija "posebno biti ocjenjivane" na osnovu toga kako pristupe mapi puta, pa Kosovo može biti nagrađeno ako ispuni svoj dio posla, Srbija kažnjena ako to ne uradi, i obrnuto.

"Evropska unija polazi od principa da su Kosovo i Srbija ti koji teže članstvu u EU, a ne obrnuto, pa je Unija ta koja određuje uslove integracije. Dakle, EU će kategorički odbaciti svako uslovljavanje strana", zaključuje "Albanian post".