Nepotrebne 'konfrontacije'

Miješanje premijera Kosova Albina Kurtija u političke aktivnosti u Sjevernoj Makedoniji politički analitičari ocjenjuju kao nejedinstvo i tendenciju da se tamo izabere vlast, prenosi Ekonomia Online.

Politički analitičar Ismail Tasholli kaže da Vlada Kosova ne treba da naginje bilo kojoj stranci u Sjevernoj Makedoniji.

“Nema prava jer su to različite teritorije, različiti ustavi i različiti pravni konteksti. Ovo miješanje je praksa koja stvara primjer nepotrebnih 'konfrontacija' i podjela. Zamislite situaciju da su stvorili stranku na teritoriji Kosova ili da je Tirana sledila istu praksu i takođe ovde stvorila političku stranku i razmotrite rezultate totalne podjele”, rekao je Tasholli.

Drugi politički analitičar, Arbnor Sadiku, kritikuje Kurtijev stav, ali kaže da tu ulogu treba da odigra Albanija. On preporučuje da se premijer pozabavi unutrašnjim problemima.

„Mislim da je to greška jer se sama država Albanija ne miješa u Sjevernu Makedoniju. Imamo problem sa odlaganjem punog suvereniteta u sjever Kosova, imamo otvorene sporove sa Srbijom, a sada se miješamo u poslove Sjeverne Makedonije, posebno u tamošnje albanske stranke, za koje smatram da je to neprikladno jer bi tu ulogu Albanija morala da izmoli za nju“, kaže Sadiku.

On ističe da kosovske institucije ne treba da se naginju ka vlasti u Sjevernoj Makedoniji, jer to vidi kao tendenciju da Ali Ahmeti izgubi vlast.

“U stvari, to izaziva podjelu i na neki način onemogućava to interno građansko rezonovanje tamo, da se stvara neka vrsta stranke da se tamo promjeni vlast, dakle, opozicija da bi Ali Ahmeti izgubio vlast i da bi albanska opozicija došla na vlast i još više uz podršku Vlade Republike Kosovo. Da je neko morao da igra tu ulogu, to bi bila vlada Albanije, albanska država, a ne Kosovo jer Kosovo i dalje ima svoje unutrašnje probleme”, izjavio je on.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline