Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je za agenciju Beta da u ovom trenutku Evropska unija ne može da najavi novu rundu dijaloga Kosova i Srbije na visokom nivou.

"Nemamo ništa na osnovu čega bismo mogli da najavimo mogući dijalog na visokom nivou", rekao je on osvrnuvši se na izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da očekuje poziv u Brisel ovih dana i da se nada nekom rješenju, povodom odluke Kosova da zabrani korišćenja dinara na Kosovu.

Stano je to rekao, na molbu agencije Beta da objasni da li izjava Vučića (poslije razgovora u Minhenu sa evropskim visokim predstavnikom Josepom Borrellom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom), znači da uskoro može doći do nove runde dijaloga.

Borrellov predstavnik za medije je Beti takođe rekao da ne može da govori o tome šta je srpski predsjednik imao na umu kada je, posle razgovora s Borrellom i Lajčakom, naveo da mu se čini "da EU ili nema, ili ne želi da primjeni mehanizme prema Kosovu koja na svaki način pokušava etnički da očisti Kosovo od Srba".

Agencija je Stana zamolila i da objasni kako Borrell i EU gledaju na, od Vučića ukazane, uzastopne "jednostrane" poteze Kurtija, a posebno najnoviju zabranu upotrebe srpske valute dinar.

On je uzvratio da "nema ništa više da navede osim onoga što je Borrell predočio poslije susreta sa Kurtijem i Vučićem u Minhenu".

Borrell je u poruci preko mreže Iks poručio da se "održiva stabilnost i mir u regionu mogu postići samo kroz normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".

"A put ka tome vodi kroz dijalog uz posredovanje EU", zaključio je evropski visoki predstavnik.

Izvor: Beta