Američka agencija

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom današnje posjete u Tirani govoriće o budućnosti Zapadnog Balkana, ali bi mogao pomenuti i tenzije između Kosova i Srbije, piše američka agencija AP.

Blinken dolazi u posjetu Tirani kako bi potvrdio odnose sa ključnim partnerom na Balkanu i saveznikom u podršci ukrajinskoj borbi protiv ruske invazije, dodaje agencija.

AP prenosi da će se sastati sa najvišim zvaničnicima i fokusirati na budućnost Zapadnog Balkana dok Albanija i nekoliko suseda žele da se pridruže Evropskoj uniji.

Vašington je snažno podržao integraciju Albanije u EU.

SAD su, podsjeća AP, pohvalile liderstvo Albanije u regionu i njenu nedavnu ulogu predsjedavajuće Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kao nestalne članice.

Albanija će kasnije ovog mjeseca biti domaćin međunarodnog samita o Ukrajini, a očekuje se da će mu prisustvovati i predsjednik Ukrajine.

„Tenzije između susjeda Kosova i Srbije mogle bi biti tema tokom Blinkenove posjete. Pregovori o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU sporo napreduju, dok su povremeni nasilni incidenti podstakli strah od nestabilnosti. Sjedinjene Države i EU izrazile su zabrinutost zbog nedavne zabrane dinara na Kosovu“, navodi AP.

Blinken će takođe priznati ulogu Albanije nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu 2021, pošto su se američke i NATO trupe povukle iz zemlje.

Albanija je prva primila oko 3.200 Afganistanaca koji su bežali od Talibana prije nego što su nastavili put u Sjedinjene Države.

Očekuje se da će se Blinken sastati sa nekim od preostalih malog broja Afganistanaca koji su još u Albaniji.

Izvor: Kosovo Online/AP