Portparol State Departmenta

Portparol State Departmenta Matthew Miller poručio je da SAD namjeravaju dalje da koriste diplomatska sredstva u rješavanju problema u vezi sa jednostranim mjerama Vlade Kosova.

Na konferenciji za novinare, na pitanje novinarke "Pavlović today" - koje "alate" SAD namjeravaju da upotrebe kako bi premijera Kosova Albina Kurtija natjerali da prestane sa jednostranim akcijama, s obzirom da je to pitanje koje se tiče i poreskih obveznika SAD, Miller je odgovorio:

"Reći ću da ćemo nastaviti da se bavimo diplomatijom kako bismo riješili ovo pitanje. I želimo da se obe strane vrate dijalogu uz posredovanje EU, a osim toga, ne želim da predviđam bilo kakve konkretne korake odavde".

Na pitanje da li će državni sekretar Antony Blinken u Tirani albanskom premijeru Ediju Rami tražiti da pomogne u pokušaju da se Kurti urazumi, Miller je rekao da će Blinken preneti Rami sve što ima preneti nasamo.

"Šta god sekretar Blinken kaže premijeru Rami, mislim da ću sačekati. Neka mu kaže nasamo. Nakon toga, Blinken ima konferenciju za novinare u Albaniji, gdje će govoriti o tom sastanku“, dodao je Miller.

Izvor: Kosovo Online