Bure baruta...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je Putinov guverner na Balkanu. Ovako to ocjenjuju eksperti David Scherr i Ivana Stradner.

Prema njihovim riječima, sukob sa Kosovom preti eskalacijom, ali zapadne sile gledaju na drugu stranu jer su fokusirane na Ukrajinu i Izrael.

Autori David Scherri Ivana Stradner, u članku objavljenom u njemačkom časopisu Cicero, pišu da je Srbija krajem septembra prebacila moderne sisteme naoružanja na svoju granicu sa Kosovom, što je jedno od najvećih srpskih vojnih razmještanja od kraja rata na Kosovu.

„Iako su zapadni mediji u to vrijeme uglavnom zanemarili događaj i od tada je zaboravljen s obzirom na izbijanje rata između Izraela i Hamasa – on je deo alarmantnog razvoja događaja na Balkanu“, pišu oni.

Neposredni izgovor za srpsku mobilizaciju bili su meseci previranja između Kosova i Srbije, koje su održale krhki mir otkako je NATO bombardovanje u ratu 1998-1999 dalo Kosovu nezavisnost od Beograda.

„U maju je Srbija stavila svoje trupe u pripravnost nakon što su se etnički Srbi koji žive na Kosovu sukobili sa Policijom Kosova. A u septembru, neposredno prije posljednje mobilizacije na granici, 30 teško naoružanih etničkih Srba napalo je policijsku patrolu na Kosovu, pri čemu su četiri osobe poginule“, pišu autori.