‘Sive zone’

Zbog ‘ruskog imperijalizma u srcu Evrope’, Evropska unija ne može da priušti ‘sive zone’, kazala je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock poručila je uoči posjete Sloveniji da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji i da je cilj Njemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regije.

“U svijetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susjedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra djelovati brzo i odlučno i ostati sigurnosno sidro za sve nas u Evropi. Njemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamjenljivo životno osiguranje u neizvjesnim vremenima”, navela je Baerbock u saopštenju objavljenom na stranici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana “potpuno i apsolutno” pripadaju Evropskoj uniji.

Sigurnosni interes

“To nisu samo prazne riječi. To je u našem sigurnosnom interesu – u Ljubljani, u Berlinu i u cijeloj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju riječ i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uvjeti”, navela je Baerbock.

Ona je dodala da zbog “ruskog imperijalizma u srcu Evrope”, EU ne može da priušti “sive zone”.

“Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku”, naglasila je šefica njemačke diplomatije.