Međusobne optužbe

Savjet ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE ) u Skoplju protiče ne onako kako predviđaju principi te organizacije - u duhu jedinstva, već upravo suprotno, uz mnogo neslaganja i podeljenosti.

"Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje iz protesta zbog učešća šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova bojkotuju skup, a u svojim obraćanjima zapadni ministri oštro su napadali Rusiju, na šta je Lavrov odgovorio optužbama na račun Zapada da podržava "nacistički režim u Kijevu", zbog širenja Natoa na istok.

Lavrov je prebacio Zapadu da namjerava da "ubije" OSCE i da nema nikakvog razloga za optimizam, jer se organizacija nalazi pred ponorom.

Zapadni predstavnici, poput šefa diplomatije Luksemburga Gzavijea Betela, oštro su kritikovali Rusiju i tražili okončanje rata i povlačenje iz Ukrajine.

"Nikada nije prekasno priznati grešku", rekao je Betel.

Svoje protivljenje dolasku Lavrova, državni sekretar SAD Antony Blinken iskazao je time što je u Skoplju sinoć boravio tek nekoliko sati, kako bi izbjegao  susret sa ruskim ministrom. Blinken je prisustvovao samo neformalnoj večeri, na koju Lavrov nije bio pozvan.

Njegov pomoćnik James O'Brian danas na skupu, bez direktnog pomianjanja Moskve, pozvao je na prekid blokade OSCE-a.

"OSCE-u će svakako biti dobro. Vi morate odlučiti da li želite da ostanete u toj organizaciji“, poručio je on.

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock bila je najoštrija optužujući direktno Moskvu za rat u Ukrajini i blokadu OeSCE-a.

Ona je rekla da je to i rat protiv OSCE-a, dodajući da je na Savjetu ministara te organizacije potrebno da donese odluke kojima će se očuvati njena efikasnost.

Annalena Baerbock je, u obraćanju na plenarnoj sednici istakla da je Rusija napadom na Ukrajinu napala i evropski bezbjednosni poredak.

Ona je podsjetila da je na prošlogodišnjem skupu, 55 zemalja članica odlučilo da bude na strani međunarodnog prava i mira i poručilo da će sačuvati evropski bezbjednosni poredak svim sredstvima i pored pokušaja Rusije da blokira budžet organizacije, pa i njenu efikasnost.

"Pošto je ovaj put i Rusija predstavljena u ovoj sali, iako ne i njen ministar koji je došao samo da priča, a ne i da sluša druge, poručujem vam – ’zaustavite ovaj rat koji je usmjeren i protiv OSCE-a’. Zaustavite patnju koju ste naneli milionima ljudi“, kazala je Baerbock.

Inače tokom govora Lavrova mnoge zapadne kolege napustile su salu, a i Lavrov u plenarnoj sali boravio je samo za vrijeme svog obraćanja.

Jedan umereni glas stigao je od ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta koji je na sve učesnike apelovao da ne obnavljaju blokovske podjele.

Istakao je da se rješenje nikada ne može da se nađe u ratu, već isključivo u dijalogu, na koji je pozvao sve strane.

Dijalog Zapada i Rusije, kojem su se mnogi nadali, izostao je u potpunosti u Skoplju. Čini se da je skup poslužio samo za međusobnu razmjenu optužbi.

Izvor: Kosovo Online