Američki državni sekretar

Američki državni sekretar Antony Blinken je podvukao da niko ne želi da se vrate sukobi u regionu Zapadnog Balkana, prenosi RSE.

"Kada sam preuzeo dužnost tri godine ranije, centar naše brige bio je Balkan: Bosna i Hercegovina i Kosovo. Jedna stvar koja nam nije potrebna je povratak u prošlost kada je u pitanju sukob na Balkanu", poručio je Blinken u Briselu gdje je učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Natoa.

On je naglasio da Alijansa ima ključnu ulogu u pomaganju državama u regionu da napreduju na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i široj evropskoj stabilnosti.

"Nato je dugo predstavljao okosnicu bezbednosti na Zapadnom Balkanu. Tako će se nastaviti. Alijansa je odlučno odgovorila akterima koji nastoje da destabilizuju sjever Kosova. Kao što smo videli ranije ove godine, raspoređujući dodatne trupe u Kfor produbljujemo našu saradnju sa snagama koje predvodi EU u Bosni i Hercegovini”, naveo je američki državni sekretar.

Raspravu o prilikama na Zapadnom Balkanu koja je održana 28. novembra uveče on je ocjenio "kritičnim dijelom cjelokupne diskusije" tokom dvodnevnog ministarskog sastanka.

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg je 28. novembra izrazio zabrinutost rastućim tenzijama u regionu Zapadnog Balkana i potvrdio spremnost Alijanse da učini sve kako bi se osigurala bezbjednost u regionu.

Njegove izjave dolaze nakon posjete Zapadnom Balkanu, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicim i izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Izvor: Kosovo online/RSE