Visoki predstavnik EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell istakao je juče, pred sastanak ministara spoljnih poslova Nato, da je Zapadni Balkan veoma važan za EU i pozvao Kosovo i Srbiju da pokažu veću spremnost na dogovore.

"Raduje me što sam ovde sa kolegama iz Nato zemalja da razgovaramo o Zapadnom Balkanu. Znate koliko je Zapadni Balkan bitan Evropskoj uniji. Mnoge članice EU su obnovile angažovanje u tom regionu, neke države Zapadnog Balkana su kandidati za prijem u EU. Stabilnost u tom regionu je bitna za EU", podvukao je on.

Borrell je naglasio da je bitno da zemlje Zapadnog Balkana imaju stabilnost i prosperitet, kao i da usaglašavaju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Ukazao je na saradnju EU i Nato, posebno na Kosovu.

"Na sjeveru Kosova imamo misiju Eulex koja tesno sarađuje sa Kforom. Bili su suočeni sa teškim trenucima u više navrata. Nastavićemo da se brinemo o bezbjednosti u ovom delu Kosova i na granici sa Srbijom", naglasio je Borrell.

On je rekao da je Eulex imao važnu ulogu godinama i da će nastaviti svoju misiju.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da pojačaju volju na dogovore, kako bi uklonili prepreke na svom evropskom putu", naglasio je on.

Izvor: Kosovo Online