Sporazum je obavezujući od momenta dogovora

Premijer Kosova Albin Kurti insistira na potpisivanju Briselskog sporazuma, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi suprotno.

„Neka Srbija ili prihvati potpis ili prihvati da nije zainteresovana za Asocijaciju. A ovo posljednje je, čini se, najnoviji stav Srbije. Srbija je 26. oktobra pokazala da nije zainteresovana za Asocijaciju. Možda bi o tendencijama Srbije trebalo više da govore oni koji su pregovarali u prošlosti, vjerujući Srbiji, ali ne ja. Još jednom ponavljam, spreman sam i zainteresovan za potpisivanje, Beograd više ne želi da potpiše samnom”, rekao je Kurti u Skupštini Kosova 3. novembra, piše Demokracia.com.

Čak je i 24. novembra Kurti razgovarao sa belgijskim diplomatom Hadja Lahbibom o potpisivanju.

Međutim, danas je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo potvrdio stav da neće potpisati sporazum.

Iako se Kurti i Vučić igraju igru riječima, sporazum je obavezujući i bez njihovih potpisa, pošto su ga prihvatili.

Ovo je prije nekoliko sedmica rekao američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier.

Čak je i Kurti na Klan Kosova rekao da je sporazum obavezujući iako nema potpisa.

Američki emisar Gabriel Escobar također je rekao da potpisi nisu važni, piše Demokracia.com.

“Borrell je vrlo jasno stavio do znanja u svojoj izjavi za medije da ono što imamo je da imamo sastanak umova, imamo angažovanje i sada imamo obaveze na obje strane. I obje strane će biti ocjenjivane na svom evropskom putu prema tome da li se pridržavaju onoga što je dogovoreno. Dakle, nije u pitanju bio potpis, već obaveza koju su obje zemlje preuzele na sebe. I opet, razumijevanje, jasno razumijevanje s obje strane, šta se očekivalo i šta će svaka strana dobiti. Dakle, to je dogovor u svakom pogledu”, rekao je Escobar u martu ove godine.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net