Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je stav ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini Jeffreya Hoveniera da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

On je 10. novembra u Parizu u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) upitao zbog čega je onda Beograd o Zajednici opština sa srpskom većinom pregovarao i pregovara u Briselu.

"To znači da Srbi tu zajednicu mogu još danas da osnuju, ako je u skladu sa Ustavom takozvanog Kosova, i da to niko ne može da im zabrani", rekao je Vučić za RTS.

Ambasador SAD Hovenijer izjavio je 9. novembra da postoji hitnost zemalja Evropske unije (EU) za formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom i da su njen nacrt statuta pregledali EU i SAD, te da je pripremljen kako bi bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

Citirao staru poslovicu

Vučić je u komentaru na tu izjavu za RTS citirao staru poslovicu "Što je babi milo, to joj se i snilo".

Hovenier je prethodno ponovio da SAD kontinuirano naglašavaju da Zajednica opština sa srpskom većinom mora da bude u skladu s Ustavom Kosova i da ne treba tražiti ustavne promjene.

Vučić je u Francuskoj učestvovao na šestom Međunarodnom forumu o miru čija stalna tema je odgovor na najveće izazove čovječanstva.