POZNATI I MINISTRI

Na sjednici skupštine Crne Gore danas se bira rukovodstvo parlamenta i nova vlada. Na čelu skupštine bit će prosrpski orijentisani Andrija Mandić.

Uprkos protivljenju američkih i evropskih partnera, snage proruskog bivšeg Demokratskog fronta (DF) bit će dio nove crnogorske vlade mandatara Milojka Spajića.

Novi predsjednik Skupštine ranije je dogovoreno da bude Andrija Mandić iz Koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja je najavila i podršku novoj Vladi.

Naime, prema sporazumu o formiranju vlasti, DF koji je dio prethodno spomenute koalicije, podržavat će manjinsku vladu u parlamentu, a krajem sljedeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio. Uz to, jedan od lidera DF-a bit će na čelu skupštine, a riječ je o Andriji Mandiću.

Partija DF-a podržavaju ukidanje sankcija Rusiji, ne priznaju nezavisnost Kosova, protivnici su članstva Crne Gore u NATO, a taođer u više navrata su negirali genocid u Srebrenici.

Nedavno su SAD saopćile da su veoma zabrinute za novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gore i time da će novu vladu činiti stranke i lideri koji se aktivno protive euroatlantskim vrijednostima. Slično saopćenje uputila je i Evropska unija.

Mandatar Spajić dostavio je skupštini prijedlog za sastav i program rada vlade. U ekspozeu je naveo da socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije iz prethodnih godina i decenija moraju ostati u prošlosti.

Ko će biti novi ministri u crnogorskoj vladi

U ekspozeu, Spajić je predložio Aleksu Bečića za potpredsjednika vlade za sigurnost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Momo Koprivica predložen je za potpredsjednika vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, a Srđan Pavićević za potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu.

Za potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Spajić je naveo Nika Đeljošaja, a za potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića.

Filip Ivanović predložen je za ministra vanjskih poslova, Filip Radulović za ministra saobraćaja i pomorstva, Janko Odović za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a Maida Gorčević za ministarku evropskih poslova.

Za ministra finansija predložen je Novica Vuković, za ministarku prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, za ministra pravde Andrej Milović, a za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

Vojislav Šimun predložen je za ministra zdravlja, Saša Mujović za ministra energetike i rudarstva, Boris Bogdanović za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane.

Za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sevjera Vladimir Martinović, za ministarku kulture i medija Tamara Vujović, a za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Maraš Dukaj predložen je za ministra javne uprave, a Fatmir Đeka za ministra ljudskih i manjinskih prava, piše RTCG.