Sastanak u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se građanima Srbije nakon sastanaka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, na marginama samita Evropskog savjeta.

On je istakao da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN.

„Kad god se pozovete na Povelju UN, na Rezolucije UN, kao što vidite u slučaju Izraela i Palestine, svi se pozivaju na UN. Ali kada je u pitanju Srbija, onda hoće da se sklone od UN i Povelje UN. Zato je pozicija Srbije teška, i ne mislim da će biti lakše u budućnosti. Borićemo se za opstanak, čuvamo Rezoluciju 1244 i poštujemo međunarodno pravo“, rekao je on.

Vučić je rekao da je teško voditi razgovore sa onima koji su odavno doneli odluku da priznaju nezavisnost Kosova.

„Papir koji smo u Beogradu primili 21. oktobra rekli smo da je to dobra osnova za budućnost. Potpuno smo spremni za formiranje ZSO. Svima je jasno danas da nije pitanje bilo kakvih potpisa već onoga što je u međuvremenu dogovoreno i onoga što je ranije potpisano“, rekao je Vučić poslije sastanka.

On je istakao da „mi želimo mir i moraćemo da postignemo napredak, jer će svima u Evropi biti jasno da bez toga neće biti napretka“.

„Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO. Ne mogu da govorim o detaljima jer je takav dogovor. Solidna je osnova i spremni smo da radimo i da odmah idemo u primjenu. Spremni smo i znamo koje su naše obaveze, od pečata, tablica. Vrlo smo blizu dogovora oko energetike. Radimo po tom pitanju i trudimo se da se ponašamo odgovorno“, izjavio je Vučić.

Istakao je da je ranije, kada se vidi da su detalji objavljeni u Albanian postu, bilo jasno ko ih objavljuje.

„Mi smo za taj papir rekli da je solidna osnova, veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu“, naveo je Vučić.

On je naglasio da je insistirao na stavovima Srbije.

„Situacija je teška, ne vjerujem da će biti lakša, ali moramo da se držimo svojih principa – istakao je Vučić i naglasio da niko nije pomonjao nikakve sankcije prema Srbiji. Mnogo tišim tonom govorim pred vama, nego što pred njima insistiram na stavovima Srbije", dodao je predsjednik Srbije.

Kako je objasnio, kada je neko ozbiljan ne može da donosi odluke u ime EU ili SAD.

„Nikada mene niste čuli da pozivam na uvođenje sankcija protiv Prištine ili Sarajeva. Nikada to nisam radio. Prvo, zato što sam pristojan čovjek. A sa druge strane, kada se donose odluke o sankcijama, onda se ulazi u jednu lošu atmosferu iz koje se ne izlazi lako“, kazao je Vučić.

Stranom novinaru koji je počeo da viče tokom obraćanja novinara, predsjednik je rekao da nema potrebe da povisuje ton.

„Sve što smo već potpisali, a to je Briselski sporazum, to treba da se sprovede. To su potpisale obe strane, kao i treća strana, predstavnici EU. To je potpisano, i mora biti ispunjeno, ali to nije urađeno gotovo 11 godina. Od početka sam govorio da smo spremni da ispunimo sve osim stvari koje će nas dovesti da defakto ili de jure priznamo nezavisnost Kosova. To sam rekao i ponovio večeras tri puta. Nema potrebe da galamite“, istakao je on.

Pokazaćemo cijelom svijetu ko se ponaša ozbiljno i odgovorno, i ko zaslužuje povjerenje međunarodne zajednice, dodao je Vučić.

„Jasno je ko ne želi da formira ZSO, i ispuni dogovore postignute još prije 10 godina“, rekao je Vučić.