Premijer Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao je juče u Tirani na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i povratak Kosova i Srbije za pregovarački sto.

"Apsulutno pozivamo na deeskalaciju sukoba na sjeveru Kosova i povratak za pregovarački sto. Mi možemo svojom tvrdoglavošću stalno da idemo u konflikt i to ničemu ne vodi, tako pristupaju iracionalni ljudi. Kako god bilo, dogovor se na kraju mora postići za stolom i zato je bolje da se to desi što prije nego da se uzalud troši vrijeme. Pozivam obe strane, i Kosovo i Srbiju, a o tome smo i danas govorili, da nađu rješenja koja su održiva", rekao je Abazović novinarima u Tirani.

Kako je naveo, tenzije, eskalacije, konflikte treba da ostanu iza svih nas, kako bi se gradila drugačija budućnsot sa više zajedništva i solidarnosti.

"Da jedni druge ne gledamo kao neprijatelje već kao nekoga ko nam je i geografski i na svaki drugi način najbliži", rekao je Abazović.

Na pitanje da prokomentariše poteze premijera Albina Kurtija koji nastavlkja sa hapšenjima Srba uprkos pozivima za deeskalaciju, Abazović kaže da je to pitanje za Kurtija, a ne za njega.

“U Banjskoj se desio katastrofalan akt zbog kojeg oni sada pravdaju svoje aktivnosti na sjeveru u cilju suzbijanja kriminalnih grupa i dilovanja paralelnih struktura. To nije pitanje za mene, ja ne mogu da odgovaram na to šta rade institucije druge države”, kaže on.

Dodaje da se nada da će Kosovo i Srbija što pre naći zajednički jezik jer ova situacija ne vodi ničemu i da kroz to rješenje svi krenemo napred.

Abazović smatra da je samit u Tirani bio uspješan prije svega zbog dvije stvari.

“Današnji sastanak u Tirani je bio uspješan. Imamo neke nedoumice i neslaganja, ali mislim da su dvije stvari jako važne, da se Berlinski proces se po prvi put održava u regionu, a Albanija nam je postavila veliki zadatak svim zemljama da nešto slično organizuju, ali i isporuče rezulate. A, drugo, imali smo potpisivanje sporazuma u vezi sa diplomama što će sektoru zdravstva omogućiti da lakše pristupaju tržištu rada u bilo kojoj zemlji u regionu”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li ga je mandatar Milojko Spajić zvao na razgovor i ima li šanse da URA bude dio Vlade Crne Gore, Abazović kaže da još uvijek nije dobio poziv.

“Nismo imali sastanak sa mandatarom Spajićem i nismo na tome insistirali jer svako ima pravo da bira svoje partnere, mi smo partija koja baštini dijalog kao stvar političke kulture, spremni smo da razgovaramo sa svima bez obzira da li će to voditi nekim dogovorima ili ne. Ako bude razgovora - mi smo tu ako ne, kao što smo i ranije rekli, torta je spremna da se uruči čim se oni dogovore i da napravimo jednumirnu, lijepu, gospodsku primopredaju. Najvažniji je put kojim Crna Gora ide, nisam siguran da je ovo najbolji put, imam pravo na svoje mišljenje ali ćemo apsulutno poštovati volju većine poslanika u državnom parlamentu”, dodao je.

Kaže da 2030. godina za ulazak u EU Crnoj Gori zvuči daleko.

"Vjerujem da Crna Gora može svoje obaveze da završi mnogo ranije ali svako proširenje je politička odluka i zavisiće od volje članica EU a ne od toga šta je neka zemlja uradila. Mislim da se pojavio novi momenat kada je u pitanju ceo region i da to treba da iskoristimo", rekao je Abazović.

Izvor: Kosovo Online