Paket mjera

Sankcije Srbiji koje se planiraju sastoje se od grupe mjera koje bi bile preduzete u nekoliko faza, kaže za Danas diplomatski izvor Evropske unije, koji je hteo da ostane anoniman.

Komentarišući izjavu izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanicu Zelenih Violu von Cramon da je za Srbiju pripremljen paket mjera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj, sagovornik Danasa kaže “prva faza svakako ne bi bila drastična”, kao i da bi u njoj bilo dosta simboličnih stvari”.

Imajući u vidu da je izvestiteljka Evropskog parlamenta odbila da kaže kakve se to sankcije spremaju Srbiji, pitanje za sagovornika Danasa bilo je o kakvim je sankcijama riječ.

– Na primjer, tu bi se našlo zaustavljanje pregovora sa EU, ali u praksi ovakva mjera ne bi imala preveliki efekat budući da Srbija već par godina ne radi gotovo ništa kako bi nastavila pridruživanje EU. Međutim mjere koje bi se ticale posjete zvaničnika EU ili zamrzavanje sredstava namjenjenih Srbiji su dosta ozbiljnije, a one bi svakako bile u nekom sljedećem paketu – kaže diplomatski izvor.

Kako dodaje, uvođenje viza građanskama i građanima su daleka mjera.

– I svima je jasno sa bi one pogodile samo građane, a ne i vlasti. Vraćanje viza za sada nije na dnevnom redu. Trenutno se sve priprema, a od reakcije vlasti i kooperativnosti na Kosovu sve zavisi. Prvi krug mjera, ako ih bude, svakako bi mogao da bude na stolu prije izbora u Srbiji – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsjetimo, Viola von Cramon je u sklopu izjave da je za Srbiju pripremljen paket mjera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj, istkla i da ne bi to nazvala sankcijama, jer mora da ih odobri Savjet EU.

– Ali govorimo o političkim i finansijskim mjerama, koje će naravno naneti štetu Vladi Srbije – rekla je ona.

Ona je poručila da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba da sarađuje i obezbjedi odgovarajuću istragu o događaju 24. septembra.

– Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u Srbiji. Teško je pomisliti da nije bio svijestan šta se dešava oko nabavke naoružanja, niti organizacije agresorske grupe. Međutim, ne mislim da je Srbija zainteresovana za veći vojni napad, ili rat – rekla je ona.