Na zahtjev Kurtija

Ministar za životnu sredinu i infrastrukturu Liburn Aljiu sastao se danas u Tetovu sa liderom makedonske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) Alijem Ahmetijem sa kojim je razgovarao o realizaciji projekta izgradnje puta od Prizrena do Tetova.

O ovom projektu su u petak razgovarali gradonačelnik Tetova i lider opozicione partije Besa Bilal Kasami i premijer Kosova Albin Kurti koji je bio u posjeti tom gradu. Aliu i Ahmeti naveli su da je današnji sastanak održan na zahtjev Kurtija.

Ahmeti je istakao da je u interesu i Kosova i Sjeverne Makedonije da se kroz zvanične razgovore podstiče ekonomska i druga saradnja.

„U interesu naše zemlje je razvoj saradnje sa Kosovom, kao i razvoj saradnje sa drugim susjednim zemljama, jer treba imati u vidu da je region prošao kroz sukobe i ratove sa teškim posljedicama. Da bismo bili uspješni u izgradnji dobrih odnosa sa narodima i građanima, potrebna nam je bolja saradnja“, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je dodao da će izgradnja puta od Tetova do Prizrena, koja je u planu, biti od posebnog interesa za Kosovo i Sjevernu Makedoniju i da je važno da se što prije počne sa izgradnjom ove saobraćajnice.

“Moramo da se koncentrišemo na to kako da dalje razvijamo prijateljske odnose“, naglasio je Ahmeti.

Aliu je rekao da treba pristupiti projektovanju tunela koji će prolaziti kroz Šar planinu, a zatim započeti izgradnju puta što će doprineti i razvoju turizma, pored ekonomske saradnje.

"Želim da vas podsjetim da ovaj put već ima studiju izvodljivosti koju je uradila Republika Sjeverna Makedonija. U fazi smo finansijskog dogovora“, rekao je Aliu.

Izvor: Kosovo Online