Član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kritikovao je Evropsku uniju zbog pretnji sankcijama premijeru Kosova Albinu Kurtiju, ističući da EU to čini samo da bi pokazala da se ne čeka uvijek na SAD.

"EU se na neki način pomalo brani od EU, ali se na kraju uvijek povinuje", naglasio je Komšić u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

On je naglasio da često stiče utisak da je Brisel "veći katolik od pape".

"Tako visoki predstavnik EU Josep Borrell prerano preti sankcijama Kurtiju, samo da bi pokazao da se ne čeka na Amerikance, koji čine isto. Pri tom ne mogu ucjenjivati Kurtija, jer nije korumpiran", dodao je Komšić.

Za SAD on je kazao da se u svojim naporima za stabilizaciju Balkana fokusira na tri velike države Albaniju, Srbiju i Hrvatsku.

"Potpuno su promjenile svoj pristup. Oni su se distancirale od pozicije podržavalaca ljudskih prava, pravne države i slobodnih medija. Vraćaju se na način na koji je Henry Kissinger upravljao stvari. Vašington želi sada da zadovolji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovom idejom srpskog svijeta, albanskog premijera sa idejom velike Albanije i hrvatsku vladajuću stranku HDZ sa njenom malom velikom Hrvatskom, a Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina plaćaju cijenu toga", naglasio je Komšić.

Komšić je kazao da SAD vrše pritisak na one političare koji iskreno vjeruju u demokratiju i zapadne vrijednosti, koji su najlojalniji saveznici Vašingtona.

Izvor: Kosovo Online