Premijer Crne Gore

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da je njegova zemlja jedina na Zapadnom Balkanu koja nema otvorenih pitanja ni sa kim u regionu, kao i da je bez namjere da se miješa u bilo čije odnose, ponudio premijeru Kosova Albinu Kurtiju da se runda dijalog Kosova i Srbije održi u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Naveo je da je apelovao na Kurtija da ne ulazi u dublji konflikt sa međunarodnom zajednicom i da dijalogom pokušaju da riješe stvar.

"Rekao mi je da već imaju kontakt sa Briselom i da će doći do razgovora. Moj utisak je da postoji volja da se prevaziđu problemi", rekao je Abazović, i dodao da fokus ne sme da se skreće sa evropske budućnosti cijelog regiona.

Abazović smatra da situacija na Kosovu neće eskalirati.

"Ali, kad vidimo kakve se stvari dešavaju ne možemo da budemo spokojni. Nije dobro da se vraćamo u politiku devedesetih. Kada vidite neke scene, imate osjećaj već viđenog i mislim da je to loše. Nadam se da će prevladati razum", kazao je Abazović za skopsku TV21.

Konstatuje, međutim, da je to dvosmjeran proces i smatra da, kako kaže, nakon ruske agresije na Ukrajinu, EU ne treba da se nonšalantno odnosi prema Balkanu.

Ističe da njegova vlada teži da odnose sa Srbijom podigne na viši nivo i ističe da ne postoji zabrinjavajući uticaj zvaničnog Beograda na Crnu Goru.

"Mislim da je obaveza svakog rukovodstva Crne Gore, da sa svim zemljama u regionu, a naročito sa Srbijom zbog robne razmjene, budu na najboljem mogućem nivou. To je cilj. Nema nikakvih drugih uticaja", kazao je Abazović.