Malverzacije!

Predsjednik opštine Preševo Scqiprim Arifi istakao je da je 150.000 eura namenjenih za lobiranje Albanaca Preševske doline u Vašingtonu prebačeno na bankovni račun Fatona Bislimija, rođaka potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija, koji je do juče bio član rukovodstva LDK, piše Reporteri.

Arifi je rekao da je svaka pomoć za Albance iz Preševske doline prihvatljiva, ali da ne treba zanemariti ni transparentnost za poreske obveznike, kao ni "klasičnu krađu 1,2 miliona eura kosovskog fonda, koji se sada nalaze u džepovima poslanika u Skupštini Srbije Shaipa Kamberija, kao i šefa ogranka PVD u Preševu, ujedno i savetnika premijera Kurtija, Ardite Sinani".

"Ali, ono što bih želeo bolje da znam je zašto su upravo sredstva namenjena Albancima u Preševskoj dolini završila na bankovnim računima porodice potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija", upitao je Arifi.

On je naveo i koja to tri dokumenta "opravdavaju" tu transakciju.

Tako je, kaže, prvi dokument odluka Kurtijeve vlade o dodjeli sredstava u ime Nacionalnog savjeta Albanaca, koju je predvodila stranka Kurtijevog savjetnika za Preševsku dolinu, a u kojoj se navodi da će sredstva biti preneta na određen žiro-račun.

"U drugom dokumentu bivši predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi, bliski partijski član premijerovog savjetnika, tvrdi da su sredstva Kurtijeve vlade prelivana u Vašingtonski institut za međunarodne poslove, a treći dokument pokazuje da je taj Vašingtonski institut za međunarodne poslove zapravo LLC preduzeće koje je registrovao Faton Bislimi 3. septembra 2021. godine", rekao je Arifi.

Dodao je da je najzanimljivija činjenica da je ime te organizacije slično Institutu osnovanom 1961. godine pod nazivom Vašingtonski institut za inostrane poslove, kako bi i to ukazivalo na "ozbiljnost" te organizacije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri