Brisel, ne Moskva

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji je pod američkim sankcijama, rekao je ruskom predsjedniku da taj entitet ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentiran.

Odluka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se sastane s Vladimirom Putinom dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunardonog poretka kao i Dodikova odluka da odlikuje Putina ranije, kratkovidi su potezi, koji ne služe interesima građana RS-a, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

“Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim”, kazao je za Glas Amerike (VoA).

Komentirajući susret Dodika i Putina u utorak u Moskvi, iz State Departmenta poručuju da “nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati saradnju s Rusijom dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukraine”.

Dodik, koji je pod američkim sankcijama, izjavio je da RS ostaje uporno proruski, antizapadno i antiamerički orijentiran.

U razgovoru s Putinom rekao je da je RS izložen mnogim pritiscima Zapada zbog podrške Rusiji.

Ambasadora Michaela Murphyja nazvao ‘antisrbinom’

“Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara”, kazao je.

Dodik je zemlje koje uvode sankcije Rusiji nazvao “neprijateljskim”.

Uz optužbe i oštru retoriku na račun Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, ambasadora Michaela Murphyja nazvao je “antisrbinom”.

Dodik je istakao da je cilj američkog ambasadora u Sarajevu da “do kraja svog mandata sruši RS”.

Murphy je u ranijim izjavama jasno podvukao da Sjedinjene Američke Države nikada nisu htjele ukinuti RS, nego korupciju.

Murphy je ranije upozorio da Dodik nacionalističkom retorikom sve drskije napada stabilnost Bosne i Hercegovine.