NEZAPAMĆEN ZLOČIN

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je sinoć da je među žrtvama napada u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i učenica francuske nacionalnosti.

"S tugom smo doznali za oružani napad koji se 3. maja ujutro dogodio u školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, koji je izazvao veliki broj žrtava među učenicima i nastavnicima, među kojima su bili i učenica francuske nacionalnosti, “, navodi se na stranici ministarstva.

Osmero djece i zaštitar ubijeni su jučer ujutro u oružanom napadu četrnaestogodišnjeg učenika Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda. Povrijeđeno je šestero učenika i jedan profesor, a napadač je uhapšen.

“Naše službe i naša ambasada u Beogradu mobilizirani su da pruže svu podršku porodici naše mlade sunarodnjakinje. Mislimo i na porodice stradalih, kojima izražavamo najdublju sućut, kao i na brojne povrijeđene, kojima želimo brz oporavak", dodaje se u saopćenju.

Francuska izražava punu solidarnost sa srpskim narodom i vlastima, saopšćla je francuska diplomatija.

Na stranicama francuske ambasade u Srbiji objavljeno je kratko saopćenje srbijanskog ministarstva u kojem se ne navodi da je među žrtvama jedna Francuskinja.

Francuski list "20 minuta" također je objavio da je među žrtvama i jedna francuska učenica.

List prenosi izjave srbijanskih dužnosnika i dodaje da je ovakva vrsta napada izuzetno rijetka u balkanskim zemljama.