Pucnjava u školi

U pucnjavi u osnovnoj školi u Beogradu 13-godišnji dječak je ubio osmero djece i jednog radnika obezbjeđenja, a šestero djece i jednog nastavnika ranio.

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić izjavio je u srijedu navečer da je dječak koji je pucao u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar” u beogradskom naselju Vračar policiji rekao da je ”psihopata koji treba da se smiri”.

Milić je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da je dječak iz Policijske uprave za Grad Beograd odvezen “u zdravstvenu ustanovu za lečenje maloletnih lica, uz prisustvo radnika Centra za socijalni rad”.

U pucnjavi u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” jutros je ubijeno osmero djece i jedan radnik osiguranja.

Šestero djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i zbrinuti su u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Maloljetni K.K. (13), koji je izvršio ovaj zločin, učenik je te škole i pronađen je i uhapšen u dvorištu škole, nakon što je sam pozvao policiju.

”U razgovoru u prisustvu Centra za socijalni rad, K.K. je izjavio da je bio ignorisan od društva u kojem se nalazio, da je kroz društveni život bio izopšten od komunikacije i igre na odmoru ili ekskurziji, te da ga je to navelo da kroz svoje misli i radnje učini to”, rekao je Milić.

Ranije je potvrdio da je “K.K. imao spisak dece koju je planirao da likvidira”.

“Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i odredio je prioritetne mete. Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve”.

“Ovo je mesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela”, dodao je Milić.

Veliki broj građana okupio se večeras na Cvetnom trgu u Beogradu kako bi odali počast stradalima u jutrošnjoj pucnjavi. Među okupljenima su roditelji, djeca, veliki broj udruženja, učenici osnovnih i srednjih škola… Oni odaju poštu nastradalima, a kod fontane polažu cvijeće, pale svijeće i ostavljaju igračke. Policija je zatvorila Njegoševu ulicu, od Beogradske do Cvetnog trga. Dio okupljenih, uputio se sa trga ka Ministarstvu prosvjete.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je ranije da učenik nije krivično odgovoran.

“Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina”, navodi se u saopćenju tog tužilaštva.

Trodnevna žalost

Vlada Srbije je donijela odluku o trodnevnoj žalosti, počevši od petka do nedjelje.

U beogradskim osnovnim školama poslije podne nije bilo nastave zbog tragedije, a nastava neće biti održana ni u četvrtak.

Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac dječaka koji je pucao u školi i da je za oba pištolja postojala dozvola.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ocu učenika određeno je zadržavanje do 48 sati, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

“Otac je rekao da su pištolji bili u sefu sa zaključani šifrom, ali je dečak očito znao kako glasi”, rekao je Gašić.

Peživjeli učenici ispričali su da je đak uperio pištolj u sve koji su se našli u hodniku, kada je nastala opšta panika.

Kako kažu, učenik koji je pucao je navodno išao u odjeljenje 7/2.

“Čuo sam pucnjavu, neki đaci su odmah izašli u hodnik da vide šta se dešava. Ja sam prvo mislio da se nešto čulo napolju. Svi su počeli da vrište, nastala je opšta panika, svi su krenuli da trče, kada sam izašao video sam ga, on je došao i uperio pištolj u sve nas”, priča jedan od učenika.