Premijer Crne Gore

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio za TV Klan Kosova da sporazum Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve zemlje u regionu.

"Smatram da je to pitanje između dvije države i mi nemamo ambiciju da tu ulazimo i da se miješamo, niti je to na nama", rekao je Abazović.

Mišljenja je da bi bilo jako dobro da se postigne konačan dogovor.

"Kao neko ko je zaista prijatelj, mislim da bi bilo sjajno da se postigne konačan dogovor. U suprotnom, bila bi velika propast za sve", rekao je Abazović.

Ni najveći optimisti nisu predvideli tako ubjedljivu pobjedu Milatovića

Kada je riječ o nedavnim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, Abazović je rekao da su Crnogorci odlučili da Jakov Milatović predstavlja novu generaciju u politici, sa oksfordskim obrazovanjem i proevropskom retorikom, ispred Mila Đukanovića, koji je, kaže, predstavljao korupciju, ratne zločine, izuzetno bogatstvo svoje porodice i najbližeg okruženja, a siromaštvo naroda.

"Iskreno govoreći, razlika u glasovima je bila neočekivana, čak i sa moje strane. Bio sam siguran u poraz Đukanovića, ali ne i u ovakvu razliku, zaista, ni najveći optimisti to nisu predvideli“, rekao je Abazović.

Ponavlja da se geopolitički stavovi Crne Gore neće mijenjati, jer zemlja ima jedan cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju.

"Ne možemo u EU ako ne poštujemo pravila koja se tiču i spoljne politike. Mi smo zemlja čija je spoljna politika 100 odsto usaglašena sa spoljnom politikom EU", rekao je Abazović.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova