Austrijski poslanik u EP

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl istakao je da nema lidera u EU koji bi dozvolio Srbiji da uđe u EU dok ne prizna Kosovo, prenosi Gazeta express.

Mandl navodi da će put Kosova u EU i međunarodne organizacije, uključujući UN, biti politički otvoren, ali da to zahtjeva pravo vođstvo.

Isto važi i za put Srbije ka EU, dodaje on.

"Nijedan pravi lider na bilo kom nivou neće dozvoliti Srbiji da postane članica EU bez priznavanja Kosova. A Srbija zvanično nema moć da blokira Kosovo da postane država članica UN-a”, rekao je Mandl.

Austrijski europarlamentarac kaže da primjer Južnog Tirola može da posluži za ZSO.

„Moja preporuka je da uzmemo za primjer Južni Tirol i da ga po potrebi prilagodimo situaciji između Kosova i Srbije. U istoriji je bilo veoma teško. Ali danas niko ne sumnja da je Južni Tirol dio Italije, a u isto vrijeme Austrija igra jedinstvenu ulogu za Južni Tirol. I stanovništvo Južnog Tirola ima svoja prava, na primer u odnosu na jezik. I istovremeno je u potpunosti pod italijanskim i evropskim pravom i jurisdikcijom”, objašnjava Mandl.

On dodaje da se nada priznanju Kosova od strane Srbije.

"Ovo će mladima Srbije i celog regiona otvoriti put za bolju budućnost. Jer onda stvari mogu doći na pravo mesto – kao što je dugo odlagano priznanje pet država koje ne priznaju, kao što je članstvo Republike Kosovo u mnogim međunarodnim organizacijama i još mnogo toga“, rekao je Mandl.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express