Posjeta Tirani

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je juče boravio u radnoj posjeti Tirani, rekao je novinarima da je albanske političare informisao o detaljima sporazuma o normalizaciji Kosova i Srbije postignutog u Ohridu, kao i da je zatražio pomoć za očuvanje teritorijalnog integirteta i suvereniteta Kosova.

"Naglasio sam, na ovim sastancima, dvije glavne stvari. Prvo je demokratski i ekonomski uspjeh i napredak Kosova, u posljednje dvije godine vlade, koji smatram napretkom bez presedana za nezavisno Kosovo. Drugo, obavjestio sam albanske političare o sadržaju sporazuma koji smo imali u Briselu, a zatim i o aneksu koji smo dogovorili u Ohridu za normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije. Hteo sam da ih detaljno obavještavam o procesu dijaloga", rekao je Kurti.

Kurti se u Tirani sastao sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, zatim sa predsjednicom Skupštine Linditom Nikolom, premijerom Edijem Ramom, kao i sa bivšim predsjednikom Ilirom Metom.

Kurti je naveo da su albanski zvaničnici podržali njegov stav da je sporazum “de fakto” priznanje  Kosova od strane Srbije.

"Objasnio sam im da je član 7, koji govori o samoupravljanju sprske zajednice, u skladu sa sporazumom za zaštitu nacionalnih manjina. Medjutim, u tački 10, riječ je o svim sporazumima koje je naša vlada nasljedila iz sporazuma u Briselu. Dogovorili smo se da ih sprovedemo, jer su ovi sporazumi važeći i obavezujući, kako i stoji u tacki 10", rekao je Kurti.

On je preneo novinarima i da je od Albanije tražio podršku za Kosovo u svim međunarodnim forumima.

"Da Albanija svaki put, na svakom nastupu brani i štiti interese Kosova, suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet. Takodje, tražimo pomoć Albanije za članstvo u medjunarodnim organizacijama, jer svi znamo da Albanija ima svoje mjesto u Ujedinjenim Nacijama i da je član u svim organizacijama. Hteo sam lično da informišem albansko rukovodstvo, da im objasnim složene odnose Kosova sa Srbijom", rekao je Kurti.

Na pitanje novinara Kosovo onlajna koji su mu sljedeći koraci, budući da je dobio podršku za implementaciju aneksa evropskog sporazuma, Kurti je samo ponovio da je dobio podršku albanskog rukovodstva u procesu dijaloga, i u vezi sa postignutim sporazumom.

"Albanija je uvijek uz Kosovo, što svakodnevno dokazuje i na međunarodnoj sceni, ali i u našim bilateralnim odnosima. Rama i ja smo se saglasili da će sljedeći sastanak dvije vlade biti održan u junu. Razgovarali smo o sprovođenju sporazuma, ali i o novim sporazumima koje ćemo potpisati", kazao je on.

Na pitanje novinara zašto je izbjegao susret s predstavnicima Demokratske partije, a sreo se sa bivšim predsjednikom Albanije, sada liderom Partije Slobode Ilirom Metom, Kurti je odgovorio da je susret s Metom smatrao važnim, iako on više nije na fuknciji.

"Sastao sam se sa glavnim čelnicima institucija i bivšim predsjednikom, Metom, kojeg sam ranije obavjestio o procesu dijaloga. Smatrao sam to važnim, iako nije više na funkciji. Ovoga puta sastao sam se s predstavnicima glavnih institucija. Nije isključeno da ću se narednog puta sresti s nekim drugim. Dobro znam da se trenutno Tirana i cijela Albanija nalaze u predizbornoj kampanji i nadam se da će lokalni izbori proći na najbolji mogući način", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online