Mišljenje analitičara

Politički analitičari sa Kosova smatraju da je Aneks implementacije Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je objavila Evropska unija, veoma nejasan u pogledu odgovornosti koje Kosovo i Srbija imaju, prenosi Ekonomija onlajn.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da Aneks ne pojašnjava stvari u smislu preuzimanja odgovornosti.

"Nije baš jasno. Da li je primjenjiv znaće se kada dođe do pitanja samoupravljanja srpskim opštinama, statuta za stvaranje ove vrste paralelne institucije upravljanja. Onda ćemo vidjeti koliko će to biti jasno", rekao je on.

Dodao je da iako sporazum nije potpisan, strane su se dogovorile i sporazum postaje obavezujući, ali kako kaže, trebalo bi da postoji veći pritisak međunarodne strane da se ovaj sporazum implementira.

"Onog trenutka kada strane u dijalogu kažu 'da' ili 'ne' sporazumu, taj sporazum onda, kroz zapisnik, ide diplomatskim kanalima i kao takav postaje obavezujući. Da bi se ovaj sporazum implementirao, kao i prethodni sporazumi, strane moraju imati volju i međunarodni pritisak kao garanciju za implementaciju ovih sporazuma. Znamo da je Srbija u prošlosti potpisivala, ali u principu nije implementirala 90 odsto njih", rekao je Sadiku.

Analitičar Albinot Maloku kaže da je aneks krajnje nejasan, ali obavezuje strane da ga implementiraju jer, prema međunarodnom pravu, nakon dogovora on postaje obavezujući za obe strane.

"Aneks je izuzetno nejasan, obavezuje strane da implementiraju sporazum od 27. februara, a odnosi se na dogovore postignute do dana dogovora. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pred prisutnima rekao da ne stavlja potpis, ali s druge strane, po međunarodnom pravu, kada se šefovi država nešto dogovore, to postaje obavezujuće za strane. Evropska unija, konkretno Josep Borell je poručio da odmah mora da počne primjena onoga što je dogovoreno, uključujući i unapred potpisane sporazume. U ovoj praksi nije da je to ikada bilo dobro, ali je obavezno i mora se sprovoditi”, kaže Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online