Više od 39.000 američkih dolara

Vlada Kosova je za posjetu delegacije Albanaca iz Bujanovca, Medveđe i Preševa Sjedinjenim Američkim Državama, izdvojila više od 39.000 američkih dolara, piše Gazeta express.

Kako navodi taj medij, svrha posjete delegacije, koju su činili albanski poslanik u Skupštini Srbije, Shaip Kamberi, politička savjetnica premijera Kosova Albina Kurtija za Preševsku dolinu Ardita Sinani, vršilac dužnosti predsjednika Nacionalnog savjeta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafi zatim Flora Ferati, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi, bila je da se obrati Senatu SAD i izvještasti o situaciji i položaju Albanaca.

"Delegacija se u Vašingtonu sastala sa senatorima Johnom Ernstom i Garyjem Petersom, zatim sa kongresmenima Richijem Toresom i Jimom Himesom koji je ujedno i kopredsjedavajući Grupe za albanska pitanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Delegacija se na Univerzitetu Johns Hopkins zatim sastala i sa stručnjakom za pitanja Zapadnog Balkana o direktorom Instituta za spoljnu politiku Edvardom Josephom", rekao je albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi.

Kamberi je dodao da su se sastali i sa predsjedavajućim u Odboru za spoljnu politiku, senatorom iz Nju Džerzija Robertom Menendezom, zatim i sa Everetom Praysom, odgovornim za Zapadni Balkan u Komisiji za evropsku bezbjednost i saradnju u Helsinškoj komisiji SAD.

"Delegacija se sastala i sa pomoćnikom generalnog sekretara UN Jamesom Turpinom a posjetu SAD su završili sa Joellom Diom Gardijem i članovima Građanske lige", dodao je Kamberi.

Kako Gazeta express dodaje, odlazak delegacije iz Preševa u SAD bio je “usklađenje” sa dogovorom u Briselu, kako bi bio iskorišćen taj zamah.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express