PROTIV DOGOVORA ZA KOSOVO

U Beogradu su sinoć organizovani protesti desničara protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a kasno sinoć su počela i hapšenja organizatora i podstrekivača protesta.

Srbijanski mediji još nemaju informaciju o tome ko je uhapšen tokom noći.

Vučić je izjavio ranije da će nadležni organi preduzeti sve mjere povodom večerašnjeg skupa ekstremista u centru Beograda te da će svi oni koji su prijetili ubistvima odgovarati u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Njegove riječi potvrdio je i viši javni tužilac Nenad Stefanović koji je kazao da će tužilaštvo procesuirati one koji prijete nosiocima najviših državnih funkcija, kao i pripadnike ekstremističkih grupa koji budu ugrožavali život građana.

Povodom prijetnji upućenih državnom rukovodstvu na skupu desničara u centru Beograda, Vučić se sastao u Predsedništvu Srbije sa predstavnicima MUP, BIA, VBA i VOA.

Inače, protest je održan protiv francusko-njemačkog plana za Kosovo. Učesnici protesta su u jednom trenutku srušili i ogradu Predsjedništva te gađali zgradu jajima uzvikujući: "Gdje je Vučić?" i "izdaja, izdaja".

Protest je završen ispred policijske stanice gdje su učesnici zahtjevali puštanje na slobodu onih koji su uhapšeni.

Inače, novosadska policija je jučer privela pripadnika ultradesničarske grupe "Narodne patrole" iz Bačke Palanke Dejana Bobočeka kod kojeg je pronađena puška sa optičkim nišanom i municijom. Priveden je u trenutku kada je zajedno sa još jednim pripadnikom grupe krenuo na proteste u Beograd.

Upravo jedan od vođa "Narodne patrole" Damjan Knežević je s protesta poručio da se vlada plaši ustvrdivši da su on i njegove pristalice spremni i na radikalnije poteze.

"Tražimo od ruskog rukovodstva da upotrijebi veto i da nam daju najmanje mjesec dana da uklonimo ovog izdajnika", rekao je Knežević, aludirajući na srbijanskog predsjednika.