Lider SDA Sandžaka

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da je Zajednica srpskih opština izum velikosrpske politike i da ne treba dozvoliti davanje nacionalnog predznaka opštinama.

Ugljanin je, na konferenciji za štampu u Novom Pazaru, u vezi nedavnog sastanka u Prištini sa Albinom Kurtijem, naglasio da je davanje nacionalnog predznaka opštinama izum velikosrpske politike koja ima za cilj legalizaciju zločina i etničkog čišćenja koje su srpske oružane snage izvršile u Bosni i Hercegovini, na Sandžaku i Kosovu.

On je preneo da je Kurtija obavjestio da Bošnjaci i Albanci u Srbiji nisu zadovoljni svojim položajem.

„I da tražimo da se u nastavku dijaloga o implementaciji sporazuma obezbjedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina i svih zajednica. Ovaj evropski prijedlog, francusko-njemački plan, za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije je jasan i sveobuhvatan. Zaštita nacionalnih manjina jasno i nedvosmisleno se pominje već u trećoj rečenici ovog sporazuma, a ZSO se uopšte ne pominje“, tvrdi Ugljanin.

Ukazao je, kada je riječ o Kosovu, da Bošnjačku mahalu, u kojoj su izvršeni zločini, u dijelu sjeverne Mitrovice pokušavaju danas da proglase srpskom opštinom.

“Zato tvrdimo da je svako davenje naconialnog predznaka opštinama izum velikosrpske ideologije I politike na Balkanu. Takođe smo konstatovali da Ahtisaarijev plan uopšte ne pominje opštine sa nacionalnim preznakom već saradnju među opštinama“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da su se predlagači sporazuma usaglaslili da je za trajan mir, sigurnost, regionalnu saradnju i stabilnost u Evropi i Zapadnom Balkanu potrebno  da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjinskoj zajednici.

"Privilegovan pristup ne dolazi u obzir. Mi kao SDA tražimo od državnih organa Srbije da na osnovu ovog sporazuma najpre riješimo stvari u svojoj kući, da u Srbiji riješimo status i pitanje Bošnjaka i Albanaca, pa tek onda da to isto tražimo za sunarodnike na Kosovu", poručion je Ugljanin.

Izvor: Kosovo Online