(NE)OČEKIVANA IZJAVA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je tokom današnje posjete Petrinji govorio o ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosima Kosova i Srbije, NATO-u...

"Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Nisu Hrvati toliko mrzili Srbe koliko tamo mrze Ruse", rekao je na početku Milanović.

Upitan o zapadnim tenkovima koji će uskoro stići u Ukrajinu, Milanović je rekao da se takvim potezima samo produžava rat.

"Ja sam protiv slanja bilo kakvih ubojitih sredstava tamo. Produžava rat. Šta je cilj? Raspad Rusije, promjena vlasti? Govori se i o komadanju Rusije. Ovo je manično. Manje smo se mrzili mi i Srbi. Ovdje je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Ja sam protiv slanja ubojitih sredstava", rekao je Milanović i dodao da svi moraju shvatiti da Srbija i Rusija nisu isto.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nisu isto? To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Kosovo smo pripojili. Mi i međunarodna zajednica. Anektirano je od Srbije. Ko je to učinio osim nas? Jesmo li priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego cijelog koncepta”, rekao je Milanović

Što se tiče NATO - a, nije krio ljutnju zbog propusta iz marta kada je u centar Zagreba pao "leteći bojler", kako ga je nazvao.

"Kako to funkcioniše vidjeli smo kad je onaj leteći bojler preletio Mađarsku koja ima avione pa nisu skoro ni trepnuli", rekao je Milanović.