Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je danas slanje tenkova Ukrajini koje su odobrile SAD, Njemačka a i neke druge zemlje.

Što se tiče slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu, kaže kako će to produžiti rat.

"Ako se Amerika i Rusija ne dogovore, a to nije na vidiku, rat se neće zaustaviti. Nekako se nadam da traju nekakvi razgovori, ili ćemo lagano prema trećem svjetskom ratu za koji neki misle da su već počeli, ali ja sam malo suzdržan. Što se tiče tenkova, i ruski i američki gore isto", rekao je Milanović.

Kako prenose hrvatski mediji Milanović je dodao je da vojno Hrvatska nikako ne treba pomagati.

"Želite li da uđemo u rat? Ja sam citirao ukrajinskog ministra koji je rekao da je to proxy rat. Ja sam samo ponovio njegove vijesti. I onda smo slušali kako me hvali Lavrov, međutim nakon nekoliko dana njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da moramo biti jedinstveni jer, citiram, mi smo u ratu s Rusijom. Ja to nisam znao. Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina" dodao je hrvatski predsjednik.

Nakon najave Njemačke na sastanku u bazi Ramstein o isporuci tenkova Ukrajini i dozvole isporuke dugih zemalja koje su tenkove Leopard kupili od Njemačke, jučer je iz kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza stigla i zvanična potvrda, a nedugo nakon toga i potvrda iz kabineta predsjednika SAD-a Joea Bidena da i ova zemlja ukrajini šalje 31 komad svojih najboljih tenkova M1 Abrams.