Osam uvjeta

Ministri nadležni za europska pitanja usvojili zaključke gdje se navodi da se „preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Europskog vijeća“.

Bosna i Hercegovina će dobiti kandidatski status na predstojećem samitu Europskog vijeća u Briselu, potvrdio je za Al Jazeeru komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

"Sada bi trebalo prenijeti dobru vijest ljudima u Bosni i Hercegovini da Europska unija ispunjava ono što je njen dio posla. Sada je na Bosni i Hercegovini da ispuni svoj dio posla“, kazao je on.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, na koga se poziva Fena, ministri nadležni za europska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već su usvojili zaključke gdje se navodi da se „preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Europskog vijeća“.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Europske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identificiranih u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koju je Vijeće usvojilo 2019.“, piše u zaključcima dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid.

Jučer zvaničnici EU-a nisu mogli reći da li će Unija donijeti ovu odluku o Bosni i Hercegovini i da li se neke zemlje članice EU-a još kolebaju.

Kako navodi europski portal Euractiv, više država članica je podržalo kandidatski status za BiH, a protivnici su Francuska, Nizozemska i donekle Njemačka, ali se nizozemski zvaničnici, kako je navedeno, danas neće protiviti odluci.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Europska komisija je u oktobru preporučila državama članicama da dodijele status kandidata BiH, ali sa spiskom osam uvjeta koje ova balkanska država mora ispuniti u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.