Portparol State departmenta

Portparol State departmenta Ned Price kazao je da je Zapadni Balkan dinamičan region koji je privlačan zemljama širom svijeta, naglašavajući da su SAD veoma jasno istakle želju da budu partner zemljama Zapadnog Balkana, prenosi RTCG.

"Nema sumnje da je Zapadni Balkan dinamičan region koji je privlačan zemljama širom svijeta", rekao je Price za "The Pavlovic Today".

Price smatra da je to privlačno iz različitih razloga i za Kinu i za Rusiju.

"Vjerujemo i to je poenta koju smo istakli, i javno i u našim privatnim angažmanima sa zemljama Zapadnog Balkana, da naši zajednički interesi i naše zajedničke vrednosti čine predikat za odnos koji je na mnogo načina jedinstven. I različit od vizija odnosa koje bi Rusija i Kina imale za region", naveo je Price.

Dodaje da su SAD, bilo da je u pitanju razvoj događaja, bezbjednost, ekonomija, humanitarna pomoć, veoma jasno rekle svoju želju da budu partner zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon što su SAD stavile državnog tužioca u Bosni i Hercegovini Dianu Kajmaković na listu sancionisanih zvaničnika, Price je rekao da se može očekivati još akcija u zemljama Zapadnog Balkana.

"Jedan od naših ciljeva kada je Zapadni Balkan u pitanju je rad sa vladama i rad sa ljudima u regionu na ciljanju, uklanjanju i iskorenjivanju korupcije. Sankcije  su jedan važan alat za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu", naveo je Price.

Izvor: RTCG