Prenosimo

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije zakazana je za subotu u osam časova, a očekuje se da će glavna tema biti situacija na Kosova i bezbjednosni izazovi, potvrđeno je iz Predsjedništva za RTS.

U te bezbjednosne izazove spada svakako i održavanje Europrajda, zbog čega je još tokom ljeta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljivao zasjedanje Savjeta u septembru. Prvi je međutim, da će manifestacija biti zabranjena javnost obavjestio vlasnik jednog režimskog tabloida, nakon čega je i Vučić to potvrdio.

Premijerka Ana Brnabić uputila je molbu da se Europrajd ne održi zbog bezbjednosne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Kada je riječ o toj bezbjednosnoj situaciji, juče je u režimskim medijima glavna vijest bilo pisanje o Novosti da „CIA i Čečeni pripremaju haos na KiM“.

Ovaj list, pozivajući se na nezvanična saznanja, piše da su srpske bezbjednosne službe došle do informacije da je američka tajna služba „angažovala ekstremističke i kriminalne grupe koje bi u narednom periodu trebalo da izazovu incidente na administrativnoj liniji što bi bio povod za povećanje NATO trupa“. Krajnji cilj je suzbijanje uticaja Rusije na Balkanu.

U cijelu su priču, po pisanju Novosti, umješani i Čečeni, lideri opozicije predsednika Kadirova, koji su navodno se našli čečenske plaćenike koji su se povezali sa kriminalcima sa Kosova čiji je zadatak da napadnu Policiju Kosova prerušeni u uniforme Vojske Srbije, kako bi reagovao KFOR iz baze Bondstil.

Ovo pisanje, puno spekulacija, slično je onome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio na nedavnoj konferenciji, nakon povratka iz Brisela gdje je razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem tražeći rješenje oko krize na Kosovu u vezi ličnih dokumenata i autoregistracija.

Vučić je ispričao da su protivnici Ramzana Kadirova (koji se u Ukrajini bori na strani Rusije), Čečeni i Čerkezi, na Kosovu su bili kako bi angažovali Albance da ratuju u Ukrajini, ali i kako bi eliminisali „naoružane Srbe“.

Predsjednik Srbije je bio konkretniji od Novosti iznoseći imena Ahmeda Halidoviča Zakajeva, predsjednika vlade u izbjeglištvu „Čečenske Republike Ičkerije“, i Džambulata Sulejmanova, za kojeg režimski tabloidi pišu da je pristalica Zakajeva. Naveo je i inicijale H. A. i M. A, a svi oni su se navodno susreli sa turskim državljaninom D. I. H. u Zubinom Potoku.

Dva imenom pomenuta Čečena su kasnije u medijima odbacili ove Vučićeve tvrdnje, ocjenivši ih kao provokaciju Srbije, za koju su rekli da je saveznik Rusije.

Zanimljivo je da se Novosti nisu pozvali na ove ranije Vučićeve tvrdnje, ali je i zanimljiva tvrdnja da ovaj navodni plan za cilj ima suzbijanje ruskog uticaja pogotovo zato što su brojni analitičari i političari u prethodnom periodu upravo uticaj ove evropske zemlje, odnosno režima Vladimira Putina, označavali kao onaj koji želi da izazove sukobe na Kosovu i tako destabilizuje Zapadni Balkan.

Ovo pisanje režimskih Novosti Rada Trajković, predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, ocjenjuje kao prirodnu orijentaciju ovog lista prema Rusiji. Oni rade za rusku propagandu izmišljaljući priče i prišivanje odgovornosti drugoj strani, to je trovanje naroda, navodi sagovornica lista Danas.

– Ceo problem sjevera Kosova sveo na agresivnost Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Sveçle koji non-stop dolazi na sjever i sa druge strane Milana Radoičića i njegovih koji dolaze sa srpske strane. Da bi sticala političke poene prate ih njihovi mediji čiji natpisi služe zabašurivanje priče da mladi odlaze sa Kosova, smatra Trajković.

Naglašava da je aktuelna vlast „veći neprijetlj i od američke i od ruske službe“ jer zbog želje da se održe na vlasti šire „bizarne priče“.

Upitana da li je slučajno da je ova priča isplivala baš pred zakazanu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, Trajković odgovara da u institucije Srbije ne vjeruje, te da bi bolje bilo da se Savjet bavi povezanosti bezbjednosnih i kriminalnih struktura nego ovakvim pričama.

– Dezinformacije bivšeg generalnog direktora RTS-a, sada glavnog u Novostima, dio je proruske kampanje, pa će onda biti i proameričke kampanje, za svakog po nešto da bi ostali na vlast. Glavni problem nam je Vučić, a te manipulacije i medijske spekulacije su došle do nosa, poručuje Trajković.

Izvor: Danas.rs