Novi momenti

Milorad Komrakov, najpoznatiji kao urednik informativnog programa RTS-a u vrijeme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, jutros je u programu srbijanske televizije Tanjug odao počast žrtavama genocida u Srebrenici.

“Danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama”, istakao je bivši urednik RTS-a u jutarnjem programu na televiziji Tanjug čiji je voditelj zajedno s Zoranom Ostojićem, bivšim članom LDP-a.

“Ostojiću, slažemo se da je Novak Đoković vijest dana, tu nema dileme”, upitao je Komrakov, najprije, kolegu na početku jutarnjeg programa i dobio odgovor:

“Jeste to skoro i da nije vijest”, konstatovao je Ostojić. Zatim je Komrakov nastavio:

“Da, više smo navikli na to. Pošto imamo veliku temu o Novaku danas. Ja mislim da je red da podsjetimo, premda će to naše vijesti zabilježiti, i da kažemo gledaocima da je danas jedan tužan dan. Ipak, danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama”, naglasio je Komrakov. Potom se Ostojić nadovezao i podsjetio da je 11. juli dan sjećanja na genocid u Srebrenici u cijeloj Evropi i da je Evropski parlament donio 2009. godine rezoluciju o tome.

“Mnogi parlamenti su usvojili svoje rezolucije. Parlament Srbije je usvojio 2010. godine svoju rezoluciju u kojoj zločine u Srebrenici osuđuje na način na koji je to uradio Međunarodni sud pravde po tužbi BiH koja je Srbiju tužila za genocid. Taj sud donio je presudu da se desio genocid, ali da Srbija nije kriva. Mnogi to zaboravljaju i pokušavaju da prebace krivicu Srbiji. Zaboravljaju da zločine vrše pojedinci…”, rekao je Ostojić, prije nego što ga je Komrakov prekinuo još jednim stavom:

“Pojedinci u ime države”, podvukao je Komrakov.

Ostojić se donekle složio i rekao da su u slučaju Srebrenice Karadžić i Mladić izjavili da nisu postupali u ime države.

Na kraju je Komrakov kratko zaključio: “Sud je rekao svoje.”

klix.ba